Reguli noi pentru circulația în sensul giratoriu. Situația în care șoferul încadrat pe banda a doua ar urma să acorde prioritate

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 11:52
1025 citiri
Reguli noi pentru circulația în sensul giratoriu. Situația în care șoferul încadrat pe banda a doua ar urma să acorde prioritate
Sensul giratoriu din intersecții a cauzat mai multe probleme FOTO Arhivă ziare.com

Un grup de parlamentari români și-au propus să modifice definiția sensului giratoriu, care, potrivit lor, în prezent nu este suficient de clară și duce la interpretări diferite în cazul accidentelor.

Proiectul de lege se află în prezent la Senat și vizează modificarea Codului Rutier.

Potrivit noii definiții, "participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu".

Astfel, din viitoarea definiție a unui sens giratoriu se va elimina ideea, prezentă acum în Codul rutier, de intersecție. Mai exact, în Codul rutier se vorbește acum despre „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”.

Potrivit parlamentarilor, Codul Rutier actual nu reglementează și situația în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulație, iar prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori prin greșita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecție.

Se dorește astfel introducerea, la circulația în sensul giratoriu, a obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

”Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, se precizează în expunerea din motive a proiectului de lege inițiat de cinci parlamentari ai USR.

Nu în ultimul rând, pentru că se va renunța la a mai considera intersecție un sens giratoriu, se renunță la specificarea tipului de intersecție în care se încadrează un sens giratoriu: cu circulație nedirijată sau dirijată. În prezent, Codul rutier stabilește că în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată sunt incluse și cele în care circulația se desfășoară în sens giratoriu. ...citeste mai departe despre "Reguli noi pentru circulația în sensul giratoriu. Situația în care șoferul încadrat pe banda a doua ar urma să acorde prioritate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sens giratoriu, #cod rutier, #reguli circulatie , #Stiri Administratie