Parchetul General cere respingerea in bloc a propunerilor de modificare a Legilor Justitiei

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 13:50
919 citiri
Parchetul General cere respingerea in bloc a propunerilor de modificare a Legilor Justitiei
Foto: Facebook/Ministerul Public

Procurorii s-au pronuntat pentru respingerea "in bloc" a propunerilor Camerei Deputatilor de modificare a Legilor Justitiei, a anuntat, miercuri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Ca urmare a solicitarilor transmise de Consiliul Superior al Magistraturii in sensul consultarii procurorilor din cadrul Ministerului Public cu privire la propunerile legislative ale Camerei Deputatilor de modificare a Legii nr. 303/2004, Legii nr. 304/2004 si a Legii nr. 317/2004, punctul de vedere rezultat in urma consultarii procurorilor este de respingere in bloc a proiectelor in discutie.

Opinia exprimata este fundamentata pe o analiza de fond care a fost transmisa Consiliului Superior al Magistraturii si este justificata de o serie de argumente", se arata intr-un comunicat al PICCJ.

Un prim argument al procurorilor este acela ca propunerile legislative nu sunt fundamentate pe un studiu de impact si pe o consultare prealabila a magistratilor, au lacune si nu induc predictibilitate si stabilitate in sistemul judiciar din Romania.

Un alt argument este ca expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii in concordanta a Legilor Justitiei cu anumite decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, insa initiativele legislative, in loc sa propuna modificari punctuale, vin cu adaugiri la lege, cu consecinta unor schimbari radicale ale arhitecturii sistemului judiciar.

"Avand in vedere importanta deosebita a acestor propuneri legislative, procurorii apreciaza ca se impune cu necesitate dezbaterea acestor initiative in procedura obisnuita (si nu in procedura de urgenta), pentru a avea timpul necesar avizarii de Consiliul Superior al Magistraturii, in urma unei analize temeinice a acestora si dupa consultarea tuturor institutiilor judiciare.

In acest sens, Constitutia Romaniei (...) prevede ca pentru coduri sau alte legi de importanta deosebita termenul in care trebuie sa se pronunte prima Camera sesizata este de 60 de zile", se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, initiativele legislative ale Camerei Deputatilor vor influenta negativ cariera si activitatea profesionala a judecatorilor si procurorilor si vor produce dezechilibre in functionarea instantelor si parchetelor.

"Propunerile legislative formulate de Camera Deputatilor eludeaza, in fapt, votul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, al corpului magistratilor si al societatii civile, precum si intregul proces legislativ de modificare a legilor Justitie ...citeste mai departe despre "Parchetul General cere respingerea in bloc a propunerilor de modificare a Legilor Justitiei" pe Ziare.com

#Parchetul General respingere Legi Justitie , #Stiri Administratie