Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Paradox romanesc: Somaj oficial mic, dar rata reala de ocupare e mai mica decat in socialism

Paradox romanesc: Somaj oficial mic, dar rata reala de ocupare e mai mica decat in socialism
Rata somajului BIM a fost in primul trimestru al acestui an de 5,5%, potrivit datelor comunicate de INS, cu observatia ca, pe categorii de varsta, valoarea cea mai mare s-a consemnat in randul tinerilor intre 15 si 24 ani, respectiv 20,4%.

Rata de ocupare a populatiei de 20 - 64 de ani fost de 66,2% si ramane semnificativ sub tinta de 70% atinsa in socialism si prevazuta de Strategia Europa 2020.

Romania a ramas cu mai putin de noua milioane de persoane in populatia activa, si cu doar ceva mai mult de sase milioane de salariati care sustin functionarea sistemelor sociale de stat (fata de peste opt milioane inainte de 1989). Desigur, ale statului roman. In context, trebuie subliniat ca nivelul relativ redus al somajului fata de media UE (aproape dubla) se datoreaza plecarilor masive la lucru in strainatate, fara de care somajul ar fi fost de patru-cinci ori mai mare.


Foto: Curs de guvernare

In primul trimestru din 2017, ponderea salariatilor in randul populatiei ocupate a fost de 75,6%, ceea ce, simplificat, inseamna ca numai trei persoane ocupate din patru pot fi fiscalizate in beneficiul sistemelor de asigurari sociale si de sanatate. Desi am mai recuperat circa opt procente in ultimii trei ani, aceasta realitate constituie o ramanere in urma esentiala pentru Romania.

Citeste mai multe despre Paradox romanesc: Somaj oficial mic - dar rata reala de ocupare, mai mica decat in socialism pe www.cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Paradox romanesc: Somaj oficial mic, dar rata reala de ocupare e mai mica decat in socialism" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1106 ori