Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Organismul anticoruptie al Consiliului Europei atrage atentia Romaniei sa nu mai schimbe de urgenta legislatia penala

Organismul anticoruptie al Consiliului Europei atrage atentia Romaniei sa nu mai schimbe de urgenta legislatia penala

Organismul anticoruptie al Consiliului Europei, GRECO, si-a exprimat preocuparea fata de folosirea in Romania a procedurii de urgenta pentru modificarea legislatiei, in locul procesului parlamentar obisnuit, intr-un raport publicat marti.

GRECO evalueaza progresele inregistrate de tara noastra in punerea in aplicare a recomandarilor sale anterioare privind penalizarea coruptiei si transparenta finantelor pe scena politica.

GRECO subliniaza ca a urmarit cu atentie recentele evolutii din Romania legate de amendamentele retrase ulterior la legislatia penala (celebra ordonanta 13) si considera ca initiativele de o asemenea importanta trebuie examinate cu rigurozitate de Parlament.

Organismul anticoruptie al CoE atrage totodata atentia autoritatilor romane sa tina cont, in viitoarele initiative legislative, de angajamentele asumate de Romania in ce priveste incriminarea coruptiei, ca si de recomandarile sale relevante, potrivit unui comunicat difuzat marti de forul de la Strasbourg.

In ce priveste progresele realizate de Romania in aplicarea recomandarilor din trecut ale GRECO privind penalizarea coruptiei si transparenta finantelor in politica, raportul conchide ca pana acum Romania a pus in aplicare in mod satisfacator 15 din cele 20 de recomandari formulate in primul raport de acest gen, adoptat in 2010, doua nu au fost inca implementate, iar trei au fost implementate partial.

Dupa intrarea in vigoare a noului Cod Penal, in 2014, si a unei serii de amendamente, incriminarea coruptiei si a traficului de influenta in Romania respecta in mare parte Conventia penala cu privire la coruptie, apreciaza GRECO.

Organismul anticoruptie al CoE saluta, de asemenea, in raportul sau adoptarea in 2015 a unor amendamente la legea finantarii partidelor politice si campaniilor electorale si a normelor metodologice de aplicare a acesteia, dar si faptul ca Autoritatea Electorala Permanenta a primit responsabilitatea principala si resurse pentru supervizarea finantarii activitatilor politice.

GRECO face apel la autoritatile romane sa ia "toate masurile necesare" pentru a respecta pe deplin recomandarile privind incriminarea coruptiei si transparenta finantarii activitatilor politice, se mai arata in comunicat.

Citeste si Comisia Europeana cearta Guvernul Grindeanu pentru OUG 13: Afecteaza lupta anticoruptie si mediul de afaceriMesaj ferm de la Comisia Europeana, dupa ordonanta Iordache: Lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminataKovesi, la ...citeste mai departe despre "Organismul anticoruptie al Consiliului Europei atrage atentia Romaniei sa nu mai schimbe de urgenta legislatia penala" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 826 ori