Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oradea acceseaza bani de la Bruxelles pentru aeroport. "Avem o suma predefinita din fonduri europene care, din pacate, nu a fost accesata in ultimii patru ani"

Oradea acceseaza bani de la Bruxelles pentru aeroport. "Avem o suma predefinita din fonduri europene care, din pacate, nu a fost accesata in ultimii patru ani"
Consiliul Judetean Bihor a aprobat, marti, indicatorii pentru un nou proiect din fonduri europene pentru modernizarea si dezvoltarea Aeroportului Oradea. Proiectul prevede lungirea pistei cu 400 de metri si montarea unor echipamente performante de balizaj. "Avem o suma predefinita din fonduri europene care, din pacate, nu a fost accesata in ultimii patru ani", a declarat presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, avertizand ca banii ar putea fi pierduti.

CJ BIhor a aprobat, in sedinta de marti, indicatorii tehnico-economici pentru proiectul "Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea".

Proiectul are patru obiective: (1) extinderea pistei de decolare/ aterizare, (2) extinderea platformei de debarcare/ imbarcare, (3) imprejmuirea incintei si realizarea unui drum de securitate si (4) achizitia echipamentelor necesare pentru desfasurarea activitatilor de intretinere si mentenanta.

"Prelungirea pistei de decolare/ aterizare cu 400 de metri spre sud (adica spre Nojorid), ajungand la 2.500 de metri, va avea ca efect cresterea capacitatii operationale a aeroportului. In prezent, companiile aeriene impun restrictii de greutate pentru decolare (imbarca mai putini pasageri si incarca mai putin combustibil in aeronave). Dupa prelungirea pistei de aterizare/decolare, operatorii de zbor vor putea utiliza aeronavele de tip Boeing 737 seria 800 si Airbus A320 la capacitate maxima si vor putea opera curse pe distante mai mari", a transmis CJ Bihor, printr-un comunocat de presa.

Potrivit documentului, proiectul presupune achizitia si instalarea instrumentelor de aterizare de precizie si a unui sistem de balizaj luminos la capatul pistei dinspre Nojorid.

Cu ajutorul acestui echipament se va degreva spatiul aerian de deasupra orasului Oradea de survolul aeronavelor, intrucat directia de aterizare nu va mai fi dinspre nord, ci dinspre sud.

"In plus, acest lucru va reduce semnificativ gazele cu efect de sera si poluarea fonica generate de aeronave deasupra Oradei. Un alt obiectiv este extinderea platformei de debarcare/ imbarcare cu 32.000 mp, lucru care va suplimenta numarul de locuri pentru stationarea aeronavelor mari de tip Boeing 737 si Airbus A320. Astfel, vor putea fi operate simultan mai multe aeronave, in special in intervalele orelor de varf. In prezent, Aeroportul Oradea dispune de doar 2 pozitii de acest fel, celelalte 4 pozitii fiind destinate unor aeronave mai mici, precum ATR 42 sau ATR 72", a mai transmis institutia ...citeste mai departe despre "Oradea acceseaza bani de la Bruxelles pentru aeroport. "Avem o suma predefinita din fonduri europene care, din pacate, nu a fost accesata in ultimii patru ani"" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 295 ori