Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oprescu s-a razgandit: Taxele din Capitala cresc cu 16%

Oprescu s-a razgandit: Taxele din Capitala cresc cu 16%


Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, ca impozitele pentru case, terenuri si masini vor fi majorate si in Bucuresti cu 16%, ca urmare a ordonantei de guvern ce obliga la acest lucru orasele cu datorii.

Edilul a explicat ca in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de marti va fi supus la vot proiectul de hotarare privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in Capitala incepand cu 2013.

Intrebat daca taxele si impozitele in Bucuresti vor creste, Oprescu a precizat ca "vor creste cu 16%, respectiv 16,1% in unele cazuri, taxele pentru case, terenuri si masini. Pentru ca asa a hotarat Guvernul".

"Eu nu m-am razgandit deloc. Am zis in decembrie ca noi nu crestem (taxele - n.r.), insa Guvernul a stabilit obligativitatea. In schimb, ce a fost la latitudinea noastra, si anume taxele care nu sunt prevazute de ordonanta Guvernului si care tin strict de municipalitate, respectiv CGMB, nu vor creste", a declarat Oprescu.

Primarul general a explicat ca, desi trei dintre cele sase sectoare nu au datorii si, practic, nu s-ar incadra in prevederile ordonantei ce stabileste indexarea cu 16 procente a impozitelor, potrivit interpretarilor Ministerului de Finante, "Bucurestiul este tratat unitar".

"Am discutat azi dimineata cu primarii sectoarelor. Am stabilit impreuna ca ceea ce este imperativ este imperativ si trebuie sa ne conformam, iar ce tine de CGMB, ca taxa, nu crestem. Bucurestiul este tratat unitar din punct de vedere financiar, atunci cand ii convine Ministerului de Finante, si atunci nu mai conteaza, pentru ca si cei care nu au datorii si cei care au datorii vor avea indexare", a mai spus Oprescu.

Intrebat care sunt sectoarele cu datorii, edillul a precizat ca acestea sunt 2, 4 si 5, in timp ce 1, 3 si 6 nu au datorii.

Potrivit proiectului de hotarare, in Capitala sunt trei categorii de taxe, din care una singura va avea o crestere cu aproximativ 16 procente, prevazuta de ordonanta OG nr. 1/2013.

In celelalte doua categorii, pentru care nivelul taxelor nu va fi modificat, sunt incluse taxa pentru cimitire, taxa pentru curatenie, taxa pentru spectacole in aer liber, taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru activitati de comercializare cu caracter sezonier sau de comercializarea produselor alimentare si nealimentare, taxa pentru organizare de santier, pentru utilizarea locurilor publice cu parcari de resedinta, aici fiind incluse parcarile municipalitatiii, taxa pentru inhumare, taxa pentru concesiune, taxa pentru eliberarea unei autorizatii privind lucrarile de racorduri si bransamente la retele publice, pentru servicii de reclama si publicitate, pentru obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare.

Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari potrivit modificarii Codului Fiscal.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1753 ori