Olguta Vasilescu, despre plafonarea indemnizatiei pentru mame: Puteam sa nu mai dam deloc sau 100 de euro, ca in tarile foarte dezvoltate

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 15:50
1187 citiri
Olguta Vasilescu, despre plafonarea indemnizatiei pentru mame: Puteam sa nu mai dam deloc sau 100 de euro, ca in tarile foarte dezvoltate
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a afirmat, marti, in cadrul dezbaterilor din Comisia de munca de la Senat pe tema plafonarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, ca putea sa nu mai dea deloc acesti bani sau sa se rezume la 100 de euro, precizand ca plafonul de 1.800 de euro "este indestulator pentru Romania, atat timp cat aceasta suma se da si in Germania si este maximum din UE".

"Nimeni din Romania nu contribuie vreodata pentru indemnizatia de crestere a copilului. Este o forma a statului de a ajuta familiile sa-si creasca acesti copii in perioada in care nu lucreaza. Deci, nu avem ce sa vorbim de principiul contributivitatii, iar plafonul este maximum din UE.

Puteam sa-l facem si mai jos. Puteam sa facem ca in tari foarte dezvoltate din UE, sa nu mai dam deloc sau sa dam 100 de euro. Dar am plafonat la 1.800 de euro.

Din punctul nostru de vedere, este indestulator pentru Romania, atat timp cat aceasta suma se da si in Germania si este maximum din UE. Nicaieri in lume nu exita posibilitatea ca sa te intinzi cu aceasta suma in functie de venituri", a declarat ministrul Muncii.

Lia Olguta Vasilescu a precizat ca numarul persoanelor afectate de plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului nu este mare, fiind vorba despre 1.000 de persoane si a afirmat ca Ordonanta de urgenta a fost data pentru a corecta o lege care genera inechitati.

"Nu am facut aceasta Ordonanta de urgenta pentru ca ar fi dezechilibrat bugetul, ci pentru a corecta o lege care, asa cum era, dadea nastere la tot felul de inechitati. Ajunsesem sa platim, statul roman, indemnizatii de 35.000 de euro lunar si asta pentru ca, asa cum se calculeaza din venituri, se puteau face tot felul de excese si ilegalitati", a spus Vasilescu.

Senatorul USR Florina Presada a afirmat ca limitand sau plafonand aceasta indemnizatie se incalca principiul contributivitatii.

"Inteleg ca trebuie sa reparam niste inechitati existente atunci cand vine vorba de aceste indemnizatii, dar se pare ca nu asa reusim sa o facem. Problema s-ar putea sa nu fie la cat incaseaza unii daca au contribuit, ci la cum contribuie cei care vor beneficia de aceasta indemnizatie.

In expunerea de motive se spune ca dreptul acesta nu este unul contributiv, insa fix asta reglementam in acest moment si fix asta reglementeaza legea privind cresterea copilului. In acest moment, daca ai contribuit, beneficiezi de aceasta indemnizatie. Tocmai, trebuie sa respectam acest principiu al contributivitatii.

...citeste mai departe despre "Olguta Vasilescu, despre plafonarea indemnizatiei pentru mame: Puteam sa nu mai dam deloc sau 100 de euro, ca in tarile foarte dezvoltate" pe Ziare.com

#Olguta Vasilescu plafonare indemnizatii copii, #Vasilescu indemnizatii copii 100 euro, #ministrul muncii plafonare indemnizatii copii , #Stiri Administratie