Noua lege a Turismului - pe care ministrul Bogdan Trif o considera "cea mai importanta din domeniu" - nu rezolva, de fapt, niciuna dintre marile probleme ale industriei, au declarat pentru Ziare.com intreprinzatori cunoscuti in bransa. Mai mult chiar, in anumite privinte, noul act normativ risca sa faca mai mult rau decat bine.
La finele celei mai recente sedinte de guvern, ministrul Bogdan Trif a anuntat ca Executivul a adoptat o noua Lege a Turismului, pe care o asteptau cu nerabdare atat autoritatile locale, cat si intreprinzatorii din domeniu.
Aceasta noua lege - aprecia atunci Trif - va contribui decisiv la dezvoltarea turismului romanesc, tocmai pentru ca tine cont de noile tendinte in domeniu si pentru ca pune bazele colaborarii intre intreprinzatori si autoritatile locale.
Iata, insa, ce cred unii dintre cei mai cunoscuti intreprinzatori din turismul romanesc despre prevederile legii pe care ministerul de resort le prezinta ca esentiale pentru dezvoltarea industriei de profil, in Romania.
Primariile si intreprinzatorii se asociaza si decid, impreuna, cum sa investeasca in turism: Suna bine, dar nu functioneaza
In anii din urma, Guvernul a decis ca intreprinzatorii din Turism ar trebui sa achite la primarie o taxa numita "de promovare" (in cuantum stabilit de autoritatea locala) . Sumele colectate din aceasta taxa urmau sa fie folosite doar pentru a promova localitatea respectiva ca obiectiv turistic. Din intelegerea noastra, asta inseamna si ca banii ar fi trebuit cheltuiti, spre exemplu, pe repararea drumurilor, pe imbunatatirea iluminatului public sau pentru rezolvarea oricarei probleme locale care risca sa puna turistii pe fuga.
Ca sa se asigure ca primariile chiar folosesc banii pentru promovare, Guvernul a decis - dupa mai bine de un deceniu de dezbateri - infiintarea unor asociatii numite Organizatia de Management al Destinatiilor (OMD) . In cadrul OMD-urilor urmau sa se asocieze primariile cu intreprinzatorii din turismul autohton si sa decida impreuna cum sa cheltuiasca banii din taxa de promovare.
Desi o lege a OMD-urilor exista inca din 2017, cand ministerul era condus de Titus Dobre, Bogdan Trif spune ca era nevoie de aceasta noua Lege a Turismului, adoptata in mandatul sau, ca sistemul sa inceapa, in sfarsit, sa functioneze asa cum trebuie.
In context, l-am intrebat pe Dragos Anastasiu - vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si investitor in industria hoteliera - daca, din cate stie, intrep ...citeste mai departe despre "Oamenii de afaceri sunt nemultumiti de noua lege a turismului: In loc sa rezolve problemele industriei, le-ar putea agrava!" pe Ziare.com