Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O noua Proclamatie de la Timisoara: Fara penali in demnitati publice, referendum anticoruptie

O noua Proclamatie de la Timisoara: Fara penali in demnitati publice, referendum anticoruptie
Aproape 40.000 de oameni au protestat, sambata seara, in Timisoara, fata de ordonanta privind modificarea codurilor penale.

Cu acest prilej, Initiativa Timisoara, o miscare civica formata in jurul protestelor #rezistam, a citit o proclamatie care contine opt puncte, informeaza Adevarul.

1. Ca de acum inainte niciun guvern, indiferent de coloratura politica, sa nu mai repete vreodata vreo Ordonanta 13;2. Organizarea unui referendum anticoruptie;3. Controlul de constitutionalitate al legilor si ordonatelor de urgenta sa se realizeze si la initiativa directa si neintermediata a cetatenilor;4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curtii Constitutionale pentru suspendarea aplicarii actelor normative susceptibile de incalcare a Constitutiei;5. Depolitizarea functiilor publice si ocuparea lor doar prin concurs;6. Stabilirea incompatibilitatii intre functiile executive si legislative;7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penala a demnitarilor;8. Fara penali in demnitatie publice.
"Initiativa Timisoara este o noua miscare civica. Cand STATUL DE DREPT este in pericol, avem datoria sa il aparam! Pentru a-l putea apara, legea trebuie sa ne permita, noua cetatenilor, sa intervenim in mod legitim in procesul decizional. Prin adoptarea unor acte normative contrare principiilor STATULUI DE DREPT este evident ca acest guvern este ostil poporului sau", se arata in proclamatia miscarii.

Proclamatia de la Timisoara este un document programator adoptat la Timisoara in 12 martie 1990. A fost redactat in urma manifestatiei populare din Piata Operei inceputa cu o zi inainte. George Serban, mai tarziu deputat PNTCD de Timis, initiatorul Proclamatiei de la Timisoara si al declararii zilei de 16 decembrie ca zi nationala de lupta impotriva totalitarismului, a fost inspirat in demersul sau de colaboratoarea sa, Alexandra Indries.

Cea mai bine cunoscuta cerere a documentului este punctul 8, care solicita ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Roman sau al Securitatii sa nu aiba dreptul de a lucra in functii publice pe o perioada de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punind accent mai ales pe functia de presedinte. Aceasta interdictie se numeste lustratie. ...citeste mai departe despre "O noua Proclamatie de la Timisoara: Fara penali in demnitati publice, referendum anticoruptie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5002 ori
Citeste mai multe despreproclamatie Timisoara