O achizitie de 900.000 de euro invaluita in mister: Politia Romana isi ia drone, dar nu spune nici cate, nici pentru ce

Marti, 13 August 2019, ora 09:40
889 citiri
O achizitie de 900.000 de euro invaluita in mister: Politia Romana isi ia drone, dar nu spune nici cate, nici pentru ce
Foto: Arhiva Pixabay

Politia Romana se pregateste sa cheltuiasca 900.000 de euro pe drone. De ce este alocata o suma atat de mare de bani si pentru ce vor fi folosite? Politia a evitat sa ofere detalii clare, in ciuda insistentelor Ziare.com.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a lansat, pe 1 august, o licitatie prin intermediul careia isi cauta furnizori de drone. Potrivit documentatiei postate pe Sicap, IGPR vrea sa cumpere, cu 900.000 de euro, cel mult 3 sisteme de drone. In limba engleza, aceste sisteme sunt cunoscute ca unnamed aerieal systems (UAS).

Fiecare dintre sistemele UAS ar urma sa fie alcatuit, din intelegerea noastra, din cel mult 3 drone, numite unnamed aerial vehicles (UAV) . In plus, sistemele ar urma sa aiba statii de control de la sol al dronelor, dar si cate un terminal de date, care sa capteze informatii criptate de la UAV-urile aflate in zbor.

Mai mult chiar, fiecare sistem ar urma sa vina insotit de cate un generator de tensiune, dar si de echipamentele pentru realimentare si mentenanta.

La randul lor, dronele - care ar putea ajunge, fiecare, la o greutate de aproape 15 kg - ar urma sa aiba capacitatea de a zbura la 3.000 de metri si de a ramane in aer cel putin cate 50 de minute continuu.

In plus, parte dintre drone ar urma sa fie dotate cu camere video cu termoviziune si camere care sa filmeze si in infrarosu (in intuneric - n.red.) . Nu in ultimul rand, camerele dronelor ar trebui sa mareasca de pana la 30 de ori o imagine captata si sa transmita materialele video inregistrate HD de la 5 km distanta.

Mai multe puteti afla consultand fisa in care sunt inscrise performantele tehnice pe care IGPR le asteapta de la viitoarele sale sisteme de drone:

Ceea ce am inteles noi consultand documentatia este ca IGPR vrea sa dea aproape un milion de euro pe drone. Cate anume va cumpara (ar putea fi doar 3, dar ar putea fi si 9, din intelegerea noastra - n.red.) si cat de performante vor fi ele nu ni s-a parut atat de clar.

In consecinta, am solicitat in scris aceste raspunsuri de la IGPR. Din pacate, institutia s-a multumit sa ne informeze ca "detaliile acestei achizitii sunt cuprinse in documentatia aferenta procedurii de achizitie, respectiv in Caietul de sarcini si Specificatia tehnica, publicate impreuna cu anuntul de participare". Cu alte cuvinte, daca n-am inteles documentatia, n-avem decat sa o recitim pana o pricepem!

Prea putin lamuriti de acest raspuns al Politiei Romane, i-am cerut parerea lui Octavian Isaila, fo ...citeste mai departe despre "O achizitie de 900.000 de euro invaluita in mister: Politia Romana isi ia drone, dar nu spune nici cate, nici pentru ce" pe Ziare.com

#Politia Romana cumpara drone performante, #Politia Romana cumpara drone scumpe, #Politia Romana cumpara drone , #Stiri Administratie