Noul Cod Administrativ: de la "noua metoda de baronizare" la interesul cetateanului. Prevederile controversate

Marti, 18 Iunie 2019, ora 14:59
1139 citiri
Noul Cod Administrativ: de la "noua metoda de baronizare" la interesul cetateanului. Prevederile controversate
Foto: Arhiva Ziare.com

"Codul administrativ trebuie adoptat", a declarat miercuri premierul Viorica Dancila, dupa ce a anuntat amanarea aprobarii acestuia prin OUG.

Proiectul contine aproximativ 300 de pagini, iar multe dintre prevederi, sustin functionarii publici si specialisti in drept, sunt neconstitutionale, slabesc eficienta administrarii, ii face pe functionarii publici dependenti de politic, iar unele dintre articole sunt concepute doar pentru a le da mai multa putere baronilor locali (primari si presedinti de consilii judetene) si pentru a-i apara de raspundere pentru activitatea lor.

Toate nemultumirile si observatiile punctuale pe marginea celor 300 de pagini vor fi discutate in urmatoarea sedinta a Consiliului Economic si Social (CES) - care si-a aratat nemultumirea in ultima sedinta.

Ceea ce nu inseamna ca se va tine cont de ele, asa cum s-a intamplat cu multe alte proiecte de reglementari ce au primit aviz negativ de la CES dupa ce au fost aruncate pe masa Consiliului cu o ora inaintea sedintei si adoptate imediat dupa ce curierul a adus la Palatul Victoria avizul cu rol consultativ.

Principalele prevederi controversate din noul Cod Administrativ

Art. 139

Legislatia in vigoare prevede o majoritate calificata (de 2/3) in adopatarea unei hotarari de consiliu ce vizeaza patrimoniul unitatii administrativ teritoriale. Codul administrativ impune majoritatea calificata doar pentru hotarari privind instrainarea bunurilor din patrimoniu unitatii, mai exact translativitatea dreptului de proprietate, nu si cele de administrare (concesiunea sau inchirierea), care vor necesita doar jumatate plus unu din voturile consilierilor in functie.

Art. 210

Indemnizatiile pentru limita de varsta pentru primari, viceprimari, presedinti de consiliu judetean, vicepresedinti de consiliu judetean. Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Curtea Constitutionala s-a pronuntat in doua randuri asupra neconstitutionalitatii 'pensiilor speciale' pentru alesii locali, modalitatea aceasta a indemnizatiei pentru limita de varsta avand vicii de constitutionalitate.

Se acorda pentru toti cei care au detinut astfel de mandate incepand cu 1992. Potrivit vicepremierului Daniel Suciu, impactul se cifreaza la 100 - 150 de milioane de lei pe an. Va creste pe masura ce se pensioneaza actualii primari sau fosti primari (indemnizat ...citeste mai departe despre "Noul Cod Administrativ: de la "noua metoda de baronizare" la interesul cetateanului. Prevederile controversate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cod administrativ prevederi controversate , #Stiri Administratie