Nou regulament al CCR: Presedintele Curtii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor

Sambata, 24 Iunie 2017, ora 16:10
1032 citiri
Nou regulament al CCR: Presedintele Curtii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor
Foto: CCR / Valer Dorneanu (PSD)

Curtea Constitutionala a adoptat joi o hotarare prin care presedintele forului va putea bloca publicarea oricarei opinii separate sau concurente daca se considera ca ele aduc critici CCR sau au caracter "sententios", "ostentativ" sau cu "tenta politica".

Decizia a fost luata ca urmare a publicarii unor opinii separate in cazurile privind abuzul in serviciu si a Legii 90, care sunt criticate ca afectand caracterul obligatoriu al hotararilor Curtii.

Hotararea a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial. Potrivit noilor dispozitii, "aprecierile cu caracter sententios, ostentativ, provocator sau cu tenta politica, precum si cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise".

Ferma animalelor la CCR! Pumn in gura judecatoarei Livia Stanciu

Se precizeaza si modul de redactare al opiniilor concurente (cele in care judecatorul este de acord cu solutia Curtii, insa din considerente diferite), astfel incat ele trebuie expres sa sprijine solutia majoritara "si pe alte considerente sau numai pe alte considere decat cele retinute in decizia Curtii Constitutionale".

In privinta opiniilor separate (cele in care judecatorul nu este de acord cu solutia), dar si a celor concurente, nu se poate "transgresa dincolo de punctul de vedere al judecatorului pentru a se transforma intr-o critica punctuala la adresa deciziei Curtii Constitutionale".

In cazul in care opiniile nu respecta aceste reguli, presedintele Curtii poate cere refacerea opiniei, iar daca judecatorul nu se conformeaza presedintele poate dispune nepublicarea opiniei in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a institutiei, ea nefiind atasata nici dosarului.

Hotararea Curtii a fost luata "avand in vedere o serie de opinii separate sau concurente intocmite la deciziile Curtii Constitutionale, cu referire speciala la opiniile concurente formulate la deciziile nr. 304/2017 (privind Legea 90 - n.r.) si nr. 392/2017 (privind abuzul in serviciu - n.r.), care aduc in discutie afectarea, chiar de catre unii judecatori ai Curtii Constitutionale, a caracterului obligatoriu al deciziilor".

Opinia contrara majoritatii formulata de Livia Stanciu a disparut de pe site-ul CCR - UPDATE: Ce spune judecatoarea si ce a decis Curtea

In decizia privind abuzul in serviciu, Curtea Constitutionala (CCR) obliga legiuitorul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea, sustinand nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta ...citeste mai departe despre "Nou regulament al CCR: Presedintele Curtii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CCR cenzura judecatori, #CCR abuz serviciu , #Stiri Administratie