New York Times publica un text in limba romana si un editorial "Romanians Against Corruption"

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 21:46
2396 citiri
New York Times publica un text in limba romana si un editorial "Romanians Against Corruption"
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul roman nu a folosit justificarile obisnuite atunci cand a adoptat o masura care slabea pedepsele aplicate oficialilor pentru coruptie - ca unge rotile birocratiei muribunde, ca creste salariile functionarilor prost platiti, ca rasplateste initiativa.

El a actionat pe furis, in noaptea de 31 ianuarie, printr-o "ordonanta de urgenta", care nu are nevoie de aprobarea Parlamentului, comenteaza New York Times intr-un editorial si care a publicat vineri - in limba romana - articolul "In Romania, tentaculele coruptiei cuprind viata de zi cu zi", cu marturii ale romanilor despre coruptie.

Acelasi material aparuse joi, in limba engleza - New York Times publica marturiile romanilor: Trebuie sa dai mita pentru a rezolva ceva. Asa era pe vremea lui Ceausescu si asa a ramas

Singura urgenta evidenta era ca o multime de oficiali au fost acuzati de coruptie, inclusiv omul care detine adevarata putere, din spatele Guvernului social-democrat, comenteaza vineri, in editia online, comitetul editorial al ziarului american intr-un editorial intitulat "Romanians Against Corruption", un text care urmeaza sa apara sambata in editia nationala tiparita.

Faptul ca sute de mii de oameni au iesit in strada ca sa protesteze fata de reculul Guvernului in lupta impotriva coruptiei si sa-i ceara sa demisioneze nu este deloc o surpriza. Duminica trecuta, Guvernul a revocat ordonanta, iar joi ministrul Justitiei si-a asumat masura si a demisonat. Dar protestatarii, constienti ca aceasta nu este o victorie, au ramas in strada.

Coruptia este adanc raspandita in Romania. Insa, in ultimii ani, romanii au fost incurajati de succesul unei agentii speciale, Directia Nationala Anticoruptie, care a adus mii de cazuri in tribunal, inclusiv unele implicand oficiali de rang inalt.

Printre ei se afla si Liviu Dragnea, puternicul conducator al social-democratilor, care nu poate fi premier, deoarece ispaseste o condamnare cu suspendare pentru frauda electorala si este acuzat de abuz de putere. Partidul sau a castigat decisiv alegerile din decembrie, la un an dupa ce a fost inlaturat de la putere prin proteste similare.

La fel ca liderii alesi in Ungaria si Polonia, social-democratii si-au considerat victoria un mandat sa faca orice este necesar pentru a-si atinge obiectivele. Partidul a propus o lege in vederea gratierii celor care ispasesc pana la 5 ani de inchisoare pentru anumite infractiuni - o masura despre care a spus ca era menita sa reduca suprapopularea in inchisori.

...citeste mai departe despre "New York Times publica un text in limba romana si un editorial "Romanians Against Corruption"" pe Ziare.com

#New York Times proteste Romania coruptie , #Stiri Administratie