Muzeul National de Istorie ramane inchis: Proiectul de consolidare, anulat dintr-un motiv incredibil

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 11:53
2464 citiri
Muzeul National de Istorie ramane inchis: Proiectul de consolidare, anulat dintr-un motiv incredibil
Foto: Arhiva Ziare.com

Inchis de 14 ani in proportie de 80%, Muzeul National de Istorie (MNIR) va ramane in continuare in acelasi stadiu. Conducerea contesta proiectul castigator pentru consolidarea si modernizarea muzeului, invocand faptul ca a fost facuta o mica modificare.

Muzeul a fost inchis aproape in totalitate din cauza unui litigiu cu firma de constructii Romconstruct, detinuta de omul de afaceri Vasile Turcu, decedat intre timp. Asa se face ca vizitatorii nu mai au acces de atunci la peste 60.000 de obiecte de patrimoniu, printre care si celebrul Ganditor de la Hamangia, care sunt ascunse in depozite. In plus, cladirea se degradeaza pe zi ce trece, informeaza ProTV.

Concursul pentru alegerea unui proiect prin care muzeul sa devina unul modern, complet regandit, a fost castigat de firma romaneasca de arhitectura Starh, dar anulat in instanta. Conducerea muzeului, care a fost de acord in prima instanta, sustine ca varianta in limba engleza a proiectului castigator e usor diferita de cea in limba romana.

"In varianta in limba romana era prevazut in mod clar acoperirea totala a curtii interioare a muzeului, in timp ce in varianta in limba engleza aparea in mai multe locuri formularea 'partial sau total acoperita'", a sustinut Cornel Ilie, director adjunct al MNIR, care afirma ca a descoperit diferenta dupa incheierea concursului.

Reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania sustin ca situatia este scandaloasa, pentru ca regulamentele in vigoare interzic acoperirea totala a curtii.

"Noi am pornit cu gandul sa acoperim integral, dar lucrand asupra proiectului, si de aici lucrurile devin esentiale, iti dai seama ca nu se poate", a explicat Florian Stanciu, reprezentant al firmei castigatoare.

Ordinul Arhitectilor din Romania a dat in judecata muzeul, dar a pierdut in prima instanta.

Din juriul international care a stabilit castigatorul concursului a facut parte, alaturi de arhitecti de prestigiu, si directorul Muzeului National de Istorie, care si-a dat acordul pentru proiectele castigatoare si le-a premiat cu 60.000 de euro. ...citeste mai departe despre "Muzeul National de Istorie ramane inchis: Proiectul de consolidare, anulat dintr-un motiv incredibil" pe Ziare.com

#Muzeul National Istorie inchis , #Stiri Administratie