Moroiul care trebuie ucis. Marea manipulare a unei desecretizari inutile

Vineri, 19 Mai 2017, ora 07:45
620 citiri
Moroiul care trebuie ucis. Marea manipulare a unei desecretizari inutile

Nu pot decat sa salut faptul ca, dupa o prima declaratie cam pripita privind desecretizarea arhivei SIPA, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, da semne ca evita la limita capcana care i-a fost intinsa in chestiunea desecretizarii arhivei SIPA, readusa la suprafata cu un scop care mi se pare foarte transparent - ridicarea nivelului de presiune asupra magistratilor.

Arhiva SIPA este una dintre fantomele care bantuie societatea romaneasca si care, fara indoiala, trebuie sa-si gaseasca mormantul definitiv. Dar cred ca solutia cea mai proasta la care se putea recurge in acest moment era desecretizarea rapida a documentelor aflate acum sub sigiliu in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Si asta pentru ca, dupa cum a subliniat repetat fostul ministru Catalin Predoiu, ce e in acea arhiva aceea cu adevarat nu e deloc clar. Ar putea fi informatii sau doar barfe despre viata intima a judecatorilor, dupa cum spune judecatorul Cristi Danilet, dar ar putea fi si informatii cu relevanta pentru siguranta nationala, ar putea fi documente de serviciu ale fostilor angajati ai SIPA si cine stie ce alte lucruri.

A desecretiza de-a valma toate acestea mi s-ar parea o nebunie din motive pe care nici nu cred ca trebuie sa le mai explic, fara a servi niciunui inters public legitim. Ba dimpotriva, as zice ca descretizarea lor ar putea provoca prejudicii majore pentru interesele publice si cele private.

In privinta informatiilor pe care le detine arhiva avem, pe langa ceea ce spune judecatorul Danilet, un indiciu extem de relavant.

Catalin Predoiu povesteste ca tot cautand o solutie pentru arhiva SIPA a initiat discutii cu diferite institutii din zona securitatii nationale, SRI, SIE, Ministerul de Interne. Care institutii nu au au manifestat niciun interes sa preia arhiva SIPA. Oare de ce?

Ma gandesc ca, daca acolo erau intr-adevar lucruri serioase sau daca existau macar suspiciuni rezonabile ca ar fi vorba despre lucruri serioase, cu relevanta pentru securitatea nationala, pentru mersul Justitiei, SRI, de exemplu, ar fi avut tot interesul sa o ia in custodie ca sa securizeze ceea ce trebuia securizat.

Si asta e valabil chiar daca plecam de la premisa ca SRI era tartorul Justitiei, o marota larg raspandita. Daca in arhiva aceea s-ar afla informatii despre eventuali ofiteri acoperiti in randurile magistratilor sau despre santajarea unor judecatori sau procurori, chiar credeti ca SRI ar fi avut cel mai mic interes sa lase informatiile acestea extre ...citeste mai departe despre "Moroiul care trebuie ucis. Marea manipulare a unei desecretizari inutile" pe Ziare.com

#desecretizare arhiva SIPA , #Stiri Administratie