Monstrul lui Tudorel Toader. Ce orori ascunde proiectul de distrugere a Justitiei

Joi, 31 August 2017, ora 08:16
1032 citiri
Monstrul lui Tudorel Toader. Ce orori ascunde proiectul de distrugere a Justitiei

Dupa cum ma temeam, proiectul de modificare a Legilor Justitiei este cu mult mai rau decat ceea ce a anuntat initial ministrul Tudorel Toader.

Este punerea in practica, la liniuta, a obiectivului incalecarii Justitiei chiar mai rau decat pe vremea Rodicai Stanoiu.

Stiam inca de saptamana trecuta ca procedura de numire a procurorilor sefi a fost modificata prin eliminarea presedintelui. Dar e cu mult mai grav decat atat.

Nu numai ca numirea sefilor de Parchete va fi facuta de CSM din lista inchisa trimisa de ministrul Justitiei, dar "Consiliul Superior al Magistraturii poate refuza motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere (ale Parchetelor - n.red.) facand publice motivele refuzului" (art 54. al 3 Legea 303/2004).

Deci ministrul, om politic, primeste de la partid o lista cu candidati pentru sefii de parchete si ii avanseaza pe rand.

Daca CSM refuza primul set, se poate trezi cu ceva mult mai rau. A doua propunere e practic numire facuta direct de ministru, peste capul CSM.

Se modifica si procedura de numire a sefilor ICCJ, pentru ca nici presedintele (art 53 al 2) nu va putea respinge decat o data motivat propunerile venite de la CSM.

Modificarile sporesc imens puterile ministrului Justitiei.

Domnul Toader introduce in chiar art 1 din Legea 304/2004, ca principal element referitor la procurori, faptul ca "isi exercita atributiile sub autoritatea ministrului Justitiei". Nici macar o unitate teritoriala a DNA nu mai poate fi infiintata fara acordul ministrului Justitiei (art 86. al 1 L 304/2004).

Inspectia Judiciara (IJ) devine o mitraliera in mana ministrului Justitiei. E mai rau decat inainte de 2004, spunea la Realitatea TV fostul ministru Cristian Diaconescu, care a preluat in 2003 Inspectia de la Rodica Stanoiu.

Stiam ca Inspectia va trece de la CSM, ca structura cu personalitate juridica in cadrul Ministerului Justitiei. Dar ce structura! Art 109 din Legea 304/2004 este un monstru.

Potrivit acestuia, toate deciziile referitoare la IJ apartin ministrului Justitiei, de la normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie, stabilite prin ordin de ministru, la numarul de posturi din cadrul IJ, maximum 110, pana la, desigur, buget.

Inspectorul sef al IJ si adjunctul sau sunt numiti de ministrul Justitiei, in urma unui concurs al carui regulament il stabileste ministrul Justitiei. Evident ca tot ministrul Justitiei ii poate revoca pe sefii IJ pentru "neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atrib ...citeste mai departe despre "Monstrul lui Tudorel Toader. Ce orori ascunde proiectul de distrugere a Justitiei" pe Ziare.com

#modificare Legi Justitie , #Stiri Administratie