Modificarea Codurilor Penale ar lasa liberi criminali si violatori. Va mai amintiti atentatul din Vitan? Asasinul ar fi scapat

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 17:45
963 citiri
Modificarea Codurilor Penale ar lasa liberi criminali si violatori. Va mai amintiti atentatul din Vitan? Asasinul ar fi scapat
Foto: Arhiva (Politia Romana)

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti sustin ca unele dintre modificarile aduse Codurilor Penale vor avea consecinte grave asupra anchetelor, precizand ca va fi imposibila folosirea inregistrarilor camerelor de supraveghere in dosarele in care sunt investigate fapte grave, precum cele de crima sau viol.

"Unele dintre amendamentele propuse pot avea consecinte grave asupra anchetelor efectuate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti ce vizeaza savarsirea unor fapte penale deosebit de grave (omorul, loviturile cauzatoare de moarte, violul, agresiunea sexuala, actul sexual cu un minor).

Astfel, modificarea art. 97 si art. 139 din Codul de Procedura Penala va face imposibila folosirea in procesul penal a inregistrarilor camerelor de supraveghere amplasate in zona comiterii faptelor penale", se arata intr-un comunicat al Parchetului Capitalei.

Pentru a reliefa importanta folosirii inregistrarilor de pe camerele de supraveghere, procurorii enumera cateva dosare in care identificarea rapida a autorilor a fost posibila datorita imaginilor.

1. In anul 2012, organele de urmarire penala au fost sesizate despre omorul comis de catre un barbat asupra surorii sale. Injunghierea a avut loc in dreptul camerelor de supraveghere ale unei statii de alimentare a RATB, putand fi observate cruzimea acestei crime (cateva sute de lovituri de cutit).

2. Un pedofil a abuzat sexual si violat, in perioada 2010 - 2014, opt copii cu varste cuprinse intre 5 - 10 ani. Identificarea, dar mai ales probarea acestui caz nu ar fi fost posibile fara inregistrarile video ale camerelor de supraveghere in care pedofilul a fost surprins impreuna cu minorii.

2. In cazul atentatului din Vitan, stabilirea modalitatii de savarsire a faptei si identificarea interlopului moldovean Vitalie Proca au fost realizate cu ajutorul camerelor de supraveghere instalate in apropierea locului faptei, dar si al imaginilor surprinse cu acesta in Londra.

4. In anul 2014, Politia Sectorului 3 a fost sesizata de o persoana cu privire la faptul ca tatal sau a plecat de la domiciliu, nu s-a mai intors si nici nu a mai raspuns la telefonul mobil. In urma obtinerii inregistrarilor video ale camerelor de supraveghere din zona Centrului Vechi, procurorii au stabilit ca barbatul fusese ucis, reusindu-se identificarea autorului faptei.

5. In cursul anului 2016, in spatele unui imobil din Bucuresti, langa ghena de gunoi, a fost gasit, intr-o sacosa de rafie, un nou-nasc ...citeste mai departe despre "Modificarea Codurilor Penale ar lasa liberi criminali si violatori. Va mai amintiti atentatul din Vitan? Asasinul ar fi scapat" pe Ziare.com

#modificare coduri penale camere supraveghere , #Stiri Administratie