Ministrul Justitiei, despre decizia CEDO: Nu am fost amendati, vom face totul pentru remedierea situatiei din inchisori

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 16:45
2509 citiri
Ministrul Justitiei, despre decizia CEDO: Nu am fost amendati, vom face totul pentru remedierea situatiei din inchisori
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Ministerul Justitiei remarca faptul ca judecatorii CEDO nu au amendat Romania pentru supra-aglomerarea si conditiile proaste din penitenciare si se angajeaza sa depuna toate eforturile pentru remedierea problemelor.

Intr-un comunicat remis presei dupa primirea hotararii CEDO in cazul Romaniei, Ministerul Justitiei subliniaza faptul ca aceasta va ramane definitiva dupa 3 luni de la data pronuntarii, daca nu e atacata la Marea Camera, iar ulterior, Romania mai are la dispozitie inca 6 luni pentru a prezenta un calendar de masuri.

Citeste mai multe despre: Romania a primit ultimatum de la CEDO: In 6 luni, trebuie sa faca un plan de masuri pentru a imbunatati viata detinutilor.

Conform sursei citate, CEDO asteapta din partea autoritatilor romane atat "masuri de natura administrativa, prin care sa se reduca supra-aglomerarea si sa se imbunatateasca conditiile materiale de detentie", cat si "masuri de natura legislativa care sa asigure un recurs eficient pentru vatamarea suferita", acestea din urma fiind de natura "recursului preventiv si a recursului compensatoriu specific".

Totodata, CEDO a mentionat, ca exemplu, o serie de masuri suplimentare, cum ar fi "imbunatatirea functionarii sistemului de probatiune si simplificarea procedurii de acces la liberarea conditionata", se mai arata in comunicatul MJ.

"Trebuie subliniat faptul ca CEDO nu aplica nicio sanctiune pecuniara statului roman pentru problema sistemica semnalata (conditiile din penitenciare) ", se mai arata in comunicat.

Ministerul Justitiei mai afirma ca "va continua implementarea" masurilor cuprinse in Memorandumul aprobat in aprilie 2016 de fostul guvern, condus de Dacian Ciolos.

Este vorba despre proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei privind completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, proiect aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, decizionala. Acesta prevede "adoptarea unui mecanism compensatoriu in zile-castig, reglementat ca masura generala de degrevare a penitenciarelor, in cadrul institutiei liberarii conditionate", mai exact stergerea a 3 zile din pedeapsa la cate 30 de zile consecutive executate de un detinut intr-un spatiu mai mic de 3 mp.

La acesta se adauga proiectul de lege a gratierii, aflat in dezbaterea Senatului.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei face o trecere in revista a masurilor luate in perioada 2016-2017 de Administratia Nationala a Penitenciarelor:

Au fost create 679 de noi locuri de cazare prin lucrari de investit ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei, despre decizia CEDO: Nu am fost amendati, vom face totul pentru remedierea situatiei din inchisori" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ministerul Justitiei decizie CEDO penitenciare , #Stiri Administratie