Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul Apararii anunta ca miercuri va fi semnat contractul pentru rachetele Patriot, care au rolul de a descuraja Rusia si a proteja flancul estic al NATO

Ministrul Apararii anunta ca miercuri va fi semnat contractul pentru rachetele Patriot, care au rolul de a descuraja Rusia si a proteja flancul estic al NATO
Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a declarat, sambata, la Arad, ca miercuri va fi semnat contractul de achizitie de la Guvernul SUA a sistemelor de rachete Patriot, iar in aceeasi sedinta a Guvernului s-ar putea aproba programul de inzestrare cu transportoare blindate 8x8 Piranha.

Ministrul a declarat ca dotarea Armatei "este un semnal de pregatire, de descurajare si aparare" in fata Rusiei, care si-a "intetit" provocarile la adresa NATO dupa "anexarea ilagala a Crimeei".

"Saptamana trecuta am obtinut aprobarea Parlamentului pentru achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, iar miercuri urmeaza sa semnam scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul Statelor Unite vinde catre Guvernul Romaniei cele sapte sisteme, care sunt atat pentru fortele aeriene, cat si pentru fortele terestre.

Anul acesta vom achita primul sistem (...) In a doua jumatate a anului 2019 primul sistem va fi in tara, urmand a fi perfect operational in prima jumatate a lui 2020", a declarat la Arad minstrul Apararii Nationale, Mihai Fifor.

El a adaugat ca, "prin alocarea a 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale, din care 48 la suta pentru programe de inzestrare, Romania a aratat ca isi onoreaza angajamentele pe care le are ca tara membra NATO, dar si ca partener strategic in Parteneriatul cu SUA".

"Tot miercuri, in sedinta de Guvern, speram sa putem aproba proiectul de Hotatare de guvern pentru programul transportoare blindate 8x8 Piranha, care va ajuta industria romaneasca de aparare sa fie relansata, pentru ca incepand cu numarul 31 aceste transportoare urmeaza sa fie produse la Uzina Mecanica Bucuresti", a spus Fifor.

Ministrul a mai declarat ca "inzestrarea pe care Armata Romanei o face ca principal partener al Flancului Estic in regiunea Marii Negre este un semnal de pregatire, de descurajare si aparare".

"Desigur, provocarile din partea Rusiei s-au intetit dupa anexarea ilegala a Crimeei, suntem preocupati de lucrul acesta, dar evident, ca tara membra NATO si partener strategic al SUA, nu putem decat sa ne indeplinim obligatiile asumate", a spus Fifor, care a precizat ca "provocarile sunt la adresa Aliantei, iar noi suntem partea Flancului Estic".

Amintim ca, marti, Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, cu 279 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege prin care Armata va achizitiona sapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare.

La inceputul ...citeste mai departe despre "Ministrul Apararii anunta ca miercuri va fi semnat contractul pentru rachetele Patriot, care au rolul de a descuraja Rusia si a proteja flancul estic al NATO" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 671 ori
Citeste mai multe desprerachete Patriot Romania