Mihai Sora s-a trezit cu contul de Facebook blocat, dupa ce a fost la proteste. Filosoful si-a amintit de turnatorii la Securitate

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 09:34
1032 citiri
Mihai Sora s-a trezit cu contul de Facebook blocat, dupa ce a fost la proteste. Filosoful si-a amintit de turnatorii la Securitate
Foto: Facebook/Mihai Sora

Filosoful Mihai Sora spune ca i-a fost "raportat" contul de Facebook si rememoreaza perioada comunismului, in care a fost urmarit si turnat la Securitate, i-a fost ascultat telefonul si citita corespondenta.

"28 noiembrie 2017: Cer negru deasupra Romaniei", isi incheie Sora mesajul.

Intr-un mesaj postat marti dimineata pe Facebook, Mihai Sora spune ca i-a fost "raportat" contul si rememoreaza perioada comunista, in care era urmarit de Securitate.

"Am fost 'raportat' (se pare ca acesta este verbul corespunzator). In alte vremuri, sub alte stapaniri, exista turnatoria: foarte lucrativa pentru unii si, in orice caz, menita sa tina sub control orice fir de par care ar fi avut apucaturi rebele, turnatoria devenise, la un moment dat, in anii ceausismului tarziu, un reflex conditionat pentru multi oameni, - de la vecinul din bloc, seful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul 'de nadejde' sau - in chip dramatic (caci spulbera toate resorturile familiale) - la fiul care isi turna tatal, tatal care isi nenorocea copilul", rememoreaza Mihai Sora.

El spune ca ani de zile a fost urmarit, "maturat", turnat, a avut telefonul ascultat, corespondenta citita si tradusa. "Securitatea avea angajati care traduceau toate scrisorile in limba romana, daca se intampla sa scrii in franceza, in germana, in engleza sau in alte limbi", explica el.

Mihai Sora mai spune, in acest context, ca dosarele deschise pe numele sau si aflate in arhiva CNSAS sunt "multe, coplesitoare".

"Asa am aflat, de pilda, ca turnatoriile (al caror obiect sunt) incep din 1947, pe cand, cercetator in Franta, il studiam pe Pascal. Asa am aflat, de pilda, ca niciodata Anei Pauker si acolitilor sai nu le-ar fi trecut prin minte sa ma sechestreze in Romania, in anul 1948, cand am revenit din Franta intr-o excursie, dupa zece ani de absenta, sa-mi vad parintii, daca nu ar fi existat o scrisoare-turnatoare semnata "un grup de romani patrioti", expediata chiar de la Paris.

Asa am aflat (negru pe alb) despre "Angajamentul" fiului meu, recrutat de Securitate pe cand era minor: avea 14 ani. Si tot asa am aflat (si retrait) raul pe care Securitatea poate sa-l faca unui copil, iar copilul poate sa-l faca parintilor sai.

Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am vazut multe. Trebuia, de buna seama, sa traiesc, sa vad, sa inteleg si noile tehnologii, incepand cu feisbucul", mai afirma Mihai Sora.

El mai spune ca luni a trimis o copie a buletinului sau "undeva, in ...citeste mai departe despre "Mihai Sora s-a trezit cu contul de Facebook blocat, dupa ce a fost la proteste. Filosoful si-a amintit de turnatorii la Securitate" pe Ziare.com

#Mihai Sora conta Facebook raportat, #Mihai Sora blocat Facebook proteste, #proteste duminica conturi Facebook blocate, #Mihai Sora Facebook , #Stiri Administratie