Mesajul unui fost candidat la Casa Alba: Romania nu-si poate permite sa se retraga in lupta impotriva coruptiei

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 01:15
5519 citiri
Mesajul unui fost candidat la Casa Alba: Romania nu-si poate permite sa se retraga in lupta impotriva coruptiei
Foto: Facebook/ John McCain

Senatorul american John McCain, candidatul republican la alegerile prezidentiale din 2008 si actualul presedinte al Comisiei pentru servicii armate din Senatul Statelor Unite, s-a declarat ingrijorat de ordonanta de urgenta pentru modificarea codurilor penale in Romania.

"Profund ingrijorat de faptul ca Guvernul Romaniei dezincrimineaza infractiunile de coruptie - sper ca guvernul nu va da inapoi in eforturile de reforma", scrie pe Twitter John McCain.

Acesta face trimitere si la site-ul sau, unde este prezentata declaratia sa de vineri, "cu privire la protestele care au loc in Romania".

"Sunt profund ingrijorat din cauza decretului (ordonantei de urgenta - n.red.) Guvernului roman de dezincriminare a anumitor infractiuni de coruptie. Acest decret submineaza progresul semnificativ pe care Romania l-a facut in lupta sa impotriva coruptiei si ar putea bloca viitoare eforturi anticoruptie.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si comunitatea juridica au avertizat ca un asemenea decret ar putea submina statul de drept si pozitia internationala a Romaniei. Poporul roman intelege in mod clar implicatiile, peste 200.000 de protestatari iesind pe strazi ieri (joi - n.red.) si continuandu-si demonstratiile astazi (vineri - n.red.). Sper ca Guvernul Romaniei sa tina seama de aceste ingrijorari si sa impiedice regresele in ce priveste eforturile de reforma.

Romania este un aliat curajos al NATO, cu aproape 600 de trupe care lupta in Afganistan si este gazda unuia dintre sistemele noastre antiracheta esentiale. Integritatea statului de drept, incluzand esentiala legislatie anticoruptie, este o piatra de temelie a democratiei vibrante a Romaniei si este o componenta integranta a ceea ce face ca Romania sa fie un aliat mai capabil si mai de incredere.

Cu amenintari tot mai crescute la adresa democratiei in Europa de azi, din partea Rusiei si a apropiatilor sai, Romania nu-si poate permite sa se retraga in lupta impotriva coruptiei", este mesajul lui John McCain.

Tot vineri, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a declarat ca proiectele recent adoptate de Guvernul Grindeanu slabesc lupta impotriva coruptiei, precizand ca SUA sunt profund ingrijorate cu privire la situatia din Romania.

Departamentul de Stat al SUA: Masurile adoptate de Guvernul Grindeanu submineaza statul de drept

SUA, Germania, Franta, Canada, Belgia si Olanda someaza Guvernul sa renunte la ordonanta Iordache

Ambasadorul SUA are ...citeste mai departe despre "Mesajul unui fost candidat la Casa Alba: Romania nu-si poate permite sa se retraga in lupta impotriva coruptiei" pe Ziare.com

#John McCain ingrijorat ordonanta Iordache, #mesaj Jahn McCain ordonanta dezincriminare coruptie, #mesaj John McCain ordonanta Iordache , #Stiri Administratie