Maternitatile, obligate sa asigure parintilor instruirea post-natala a copilului

Duminica, 22 Iulie 2018, ora 12:44
960 citiri
Maternitatile, obligate sa asigure parintilor instruirea post-natala a copilului

Deputatul PNL, Ovidiu Raetchi, a depus la Parlament un proiect care introduce obligativitatea pentru maternitati de a asigura instruirea post-natala parintilor sau a tutorelui legal cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.

"Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri in maternitati a parintilor sau tutorilor privind ingrijorea post-natala a copilului, avand ca obiect reducerea riscului mortalitatii infantile si a riscurilor de sanatate asociate cu o ingrijire post-natala deficitara", se arata in primul articol al Legii privind obligativitatea instructajului post-natal, depusa pe 11 iulie la Camera Deputatilor de Ovidiu Raetchi.

La un alt articol initiatorul detaliaza si in ce va consta instructajul parintilor care va fi facut de "un medic sau asistent medical, desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane". Totodata, atat parintii, cat si medicii vor fi obligati sa semneze, inaintea externarii din spital, ca instructajul a fost realizat, se arata in proiect.

"Instructajul pentru parinti va contine, in mod obligatoriu: a) o explicare a riscurilor grave pe care le implica sindromul copilului scuturat (SBS); b) o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari si a masurilor elementare pentru evitarea sufocarii; c) o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor si a solutiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special; d) o explicare a situatiilor in care nou-nascutul prezinta febra si areactiilor corecte in functie de caz; e) o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viata", potrivit sursei citate.

De asemenea, pentru o mai buna intelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care parintii il pot viziona in maternitate sau acasa.

"Ca masura aditionala, va fi realizat si prezentat un material video care va rula in maternitati si care poate fi distribuit parintilor sau tutorilor in format electronic. Acesta va cuprinde, in mod obligatoriu, o ilustrare grafica a contextelor care favorizeaza aparitia sindromului copilului scuturat (SBS) si a riscurilor de accident in cazul transportului auto inadecvat", prevede initiativa deputatul PNL.

Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul pentru si celelalte cheltuieli necesare implementarii acestor masuri in maternitati vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sanatatii, care va fi suplimentat cu ...citeste mai departe despre "Maternitatile, obligate sa asigure parintilor instruirea post-natala a copilului" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#maternitati pregatire parinti proiect , #Stiri Administratie