Marile minciuni de pe rafturi si din farfurii. Ce mancam, de fapt?

Joi, 23 Martie 2017, ora 07:11
1551 citiri
Marile minciuni de pe rafturi si din farfurii. Ce mancam, de fapt?

Atata timp cat noi cerem cel mai mic pret nu ne putem astepta la cea mai buna calitate, dar chiar si asa mancam relativ scump.

Tipam ca de afara vine marfa de calitate slaba, dar daca toate produsele romanesti ar fi mai bune am fi ocupat piata vestica. Daca nu am ocupat-o, inseamna ca avem o problema, afirma Sorin Minea, presedintele Federatiei patronale Romalimenta.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Sorin Minea a rasturnat cateva dintre cele mai raspandite mituri urbane: puii crescuti cu hormoni si antibiotice, produsele traditionale si produsele bio: "cel putin jumatate sunt bio numai in mintea cumparatorului. Bio e un marketing, care se adreseaza in principal snobului".

"Puiul e doar o carne ieftina, un animal usor de crescut in canitate mare. Din punctul meu de vedere cea mai buna carne este de vita si de oaie. Porcul a fost hulit de pomana, grasimea de porc nu e o grasime rea", spune Sorin Minea.

Exista temerea ca produsele alimentare din import sunt facute special pentru Romania, de calitate mai proasta decat cele similare vandute in restul UE. Asa este?

Nimeni nu poate spune. Daca produsul contine ceea ce scrie pe eticheta este un produs corect. Se face o confuzie intre calitate, care e un aspect subiectiv, si continut.

Pot exista condimente mai slabe calitativ, poate exista o reteta usor schimbata, de exemplu zahar mai mult sau aroma de cafea dintr-o cafea de slaba calitate sau rasuflata, dar se respecta continutul care spune cafea.

Dar atata timp cat noi cerem cel mai mic pret nu ne putem astepta la cea mai buna calitate. Si noi ne-am creat comertul pe sintagma cel mai mic pret.

In toata Europa exista o diversitate de calitati in acelasi magazin, gasesti produse ale aceleiasi firme de o calitate superioara sau ieftine. Diferenta de pret intre un produs de serie si unul foarte bun calitativ e de 1 la 5, in general. Poti gasi un file care sa coste 50 lei si unul care sa coste 10 de lei. Asta nu inseamna ca e un produs prost, ci un produs pe care-l cere piata.

La noi, diferenta de pret e foarte mica. Cei cu preparate slabe imping pretul in sus si incearca sa creeze confuzie, sugerand ca scumpirea e bazata pe calitate.

Citeste interviul integral pe Ziare.com.

#Sorin Minea Romalimenta, #produse traditionale bio, #calitate alimente Romania , #Stiri Administratie