Maior spera ca Franta va intelege care sunt interesele Romaniei in UE

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 15:15
1374 citiri
Maior spera ca Franta va intelege care sunt interesele Romaniei in UE

Directorul SRI, George Maior, spera ca Franta va intelege interesele Romaniei privind granita de est UE, inclusiv accesul la Schengen, a declarat acesta la ceremonia gazduita de ambasadorul Philippe Gusti.

Maior, a fost distins joi de catre presedintele Frantei, François Hollande, cu Ordinul Legiunii de Onoare in grad de Cavaler, informeaza Mediafax.

Distinctia, o recunoastere a calitatii relatiei strategice dintre Romania si Franta

Potrivit unui comunicat al SRI, distinctia primita de catre directorul SRI este o recunoastere a calitatii deosebite a relatiei strategice dintre Romania si Franta, in special in domenii mai putin cunoscute publicului, precum activitatea de intelligence.

"Sunt multe lucruri pe care le facem impreuna in diverse colturi ale lumii, care ne asigura, tarilor noastre si cetatenilor nostri, securitate, pace si o dimensiune a valorilor pe care se aseaza, de fapt, societatile noastre", a declarat directorul SRI.

In discursul sustinut cu acest prilej, Maior a subliniat importanta faptului ca, astazi, cand provocarile la adresa securitatii regionale, a Europei si a NATO se acutizeaza, dispunem de un astfel de parteneriat matur, consolidat, in masura sa genereze solutiile pentru gestionarea adecvata a acestor provocari.

"De-a lungul istoriei, Romania a vazut intotdeauna in Franta un aliat natural, in ciuda orientarii ideologice impuse tarii noastre in timpul Razboiului Rece. Aceasta a facut ca, odata cu revenirea Romaniei la democratie, interactiunea dintre serviciile de informatii romane si franceze sa fie cat se poate de naturala, astfel ca astazi s-a ajuns la o performanta intelectuala si operationala demna de remarcat. Atat serviciile romane de informatii, cat si cele franceze impartasesc aceeasi viziune in ceea ce priveste lumea contemporana, dispunand in acelasi timp de capacitatea operationala necesara abordarii provocarilor si reducerii incertitudinii care planeaza asupra securitatii statelor si cetatenilor nostri. Acestea sunt cu atat mai importante acum, avand in vedere evolutiile ingrijoratoare de la granitele de est ale Uniunii Europene si ale NATO. Relatia strategica dintre Romania si Franta are potentialul sa contribuie, pe de o parte, la intelegerea acestei situatii deosebite pentru Uniunea Europeana si pentru NATO, iar, pe de alta parte, sa gaseasca solutiile inteligente pentru evitarea unui neo-razboi rece, de natura sa afecteze intreg spatiul euro-atlantic", a spus George Maior, citat in comunicat.

#romania franta, #maior schengen , #Stiri Administratie