Mai poate fi oprita ordonanta Iordache? Doua cai legale in 10 zile si de ce conteaza protestele

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 07:36
5772 citiri
Mai poate fi oprita ordonanta Iordache? Doua cai legale in 10 zile si de ce conteaza protestele
Foto: Arhiva Pixabay

In ordonanta Iordache, care amputeaza Codul Penal si scapa politicienii infractori de inchisoare, exista o mica portita de scapare: Efectele ei se produc in materie de dezincriminare de abia peste 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial (ceea ce s-a intamplat deja azi-noapte).

Ce se poate schimba in aceste 10 zile?

Solutiile legale sunt doua si au fost prezentate de judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM:

"Modificarile aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului in serviciu si a neglijentei in serviciu) vor intra in vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG.

Astfel ca CCR are timp suficient sa se pronunte daca: Avocatul Poporului ataca OUG cum ca nu exista urgenta sau daca presedintele CSM sesizeaza conflictul constitutional intre autoritatile statului", a explicat pe Facebook Cristi Danilet.

Pentru ca nu ne putem astepta ca Victor Ciorbea sa isi descopere brusc vocatia de aparator al Justitiei, dupa ce pana acum s-a dovedit mai mult un lacheu al Puterii, mai ramane calea CSM.

Deja Consiliul a anuntat ca se reuneste de urgenta, miercuri dimineata, la ora 9:00. In aceasta sedinta, magistratii vor analiza OUG Iordache si pot decide ca aceasta este un atac al Guvernului asupra independentei sistemului de justitie si sa sesizeze CCR, pentru a rezolva un conflict constitutional intre autoritatile statului, mai ales pentru ca Guvernul a adoptat ordonanta fara sa astepte avizul CSM (care este consultativ, dar trebuie sa existe "la dosar").

"Consiliul considera ca adoptarea proiectului in conditiile date reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care plenul Consiliului avea abilitarea conferita de lege in a-l exprima", a spus deocamdata Daniela Leca, purtatorul de cuvant al CSM.

Calea politica si cat conteaza protestele

Marti noapte s-a vorbit pe surse si despre o masura extrema pe care ar avea de gand Opozitia sa o ia in Parlament: demisia in bloc.

Mai multi lideri PNL au discutat despre posibilitatea ca toti cei 99 de senatori si deputati liberali sa demisioneze din Parlament in semn de protest si cu intentia de a provoca alegeri anticipate in cel mai scurt timp.

Liberalii vor avea, miercuri, o sedinta in care vor analiza din nou aceasta ipoteza a demisiei in bloc a tuturor parlamentarilor.

Aceasta demisie insa nu prea ar avea rost, pentru ca nu ar declansa automat alegeri anticipate decat pentru locurile ramase vacante.

In plus, fara PNL in... citeste mai departe despre "Mai poate fi oprita ordonanta Iordache? Doua cai legale in 10 zile si de ce conteaza protestele" pe Ziare.com

#ordonanta Iordache 10 zile , #Stiri Administratie