Liviu Dragnea, trimis in judecata in dosarul privind referendumul. Vezi ce a declarat vicepremierul

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 14:07
1184 citiri
Liviu Dragnea, trimis in judecata in dosarul privind referendumul. Vezi ce a declarat vicepremierul

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60 la suta la vot, care sa garanteze validarea scrutinului.

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la sediul PSD, ca nu ia in calcul sa demisioneze din Guvern, pentru ca este vorba de acuzatii nefondate la adresa sa, el mentionand totodata ca aceste acuzatii nu au legatura cu activitatea sa in Executiv.

"Nu este o mare surpriza pentru mine, mai ales dupa ce joi am vazut si eu la televizor comanda data de Traian Basescu la DNA, sa trimita dosarul in instanta", a declarat Liviu Dragnea, in timp ce iesea din sediul PSD, dupa sedinta BPN, insotit de premierul Victor Ponta.

El a aratat ca, din punctul sau de vedere, este si un lucru bun in "nebunia asta", si anume ca opinia publica are posibilitatea sa vada toate acuzatiile din dosar, "care spun ca o activitate de capanie electorala este de fapt infractiune".

"Faptul ca sunt acuzat ca am trimis niste mesaje pe care nu le-am trimis, ca am organizat un sistem informatic pe care nu l-am organizat si pentru ca oamenii au venit la vot, asta este o lovitura, dupa parerea mea, destul de tare la temelia democratiei" a mai declarat Liviu Dragnea.

El a mai spus ca nu ia in calcul sa demisioneze din Guvern, pentru ca este vorba de acuzatii nefondate la adresa sa si, in plus, "sunt niste proiecte la care s-a angajat", pe care vrea sa le duca la capat, acuzatiile care i se aduc neavand legatura cu activitatea sa in Executiv.

Dragnea a mai spus ca merge in instanta nu ca sa isi probeze nevinovatia, ci asteapta ca procurorii sa probeze aceste "acuzatii absurde".

Intrebat de ce se considera "tinta presedintelui", Liviu Dragnea a raspuns: "Din prea multa dragoste!". "Cred ca ma iubeste foarte mult domnul Traian Basescu", a adaugat Dragnea.

Liviu Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendului din 2012 de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, acestia fiind trimisi in judecata pentru ca au introdus in urne buletine de vot pentru alegatori care nu au votat si ca au semnat in locul lor.

DNA: Dragnea a coordonat un sistem informatic prin care erau transmise mesaje de frauda la referendum

Liviu Dragnea este acuzat, in dosarul in care a fost trimis in judecata, ca a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine si recomandari de frauda la referendum catre coordonatorii judeteni de campanie, primari si activisti de partid, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat luni, intr-un comunicat de presa, ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".

Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

"In acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot", au scris procurorii in rechzitoriu.

Anchetatorii au precizat ca Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea in mai multe modalitati. Astfel, ca un prim pas, Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60 la suta, "li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale".

In paralel, Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege, catre coordonatorii judeteni de campanie, primarii si activistii de partid, au mai aratat procurorii in documentul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dragnea dosar, #DNA Dragnea, #Dragnea acuzatii, #Dragnea referendum , #Stiri Administratie