Ordonanta 13, pe masa CCR: Serban Nicolae a avertizat judecatorii Curtii ca ar putea raspunde penal

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 12:03
3717 citiri
Ordonanta 13, pe masa CCR: Serban Nicolae a avertizat judecatorii Curtii ca ar putea raspunde penal
Foto: site CCR

Curtea Constitutionala (CCR) a dezbatut, miercuri, sesizarile facute de CSM si de presedintele Klaus Iohannis pe tema ordonantei de urgenta 13, prin care Guvernul Grindeanu a incercat modificarea Codurilor Penale, si s-a retras pentru deliberare, nefiind precizat momentul la care va fi anuntata decizia.

Cele doua institutii au sesizat Curtea invocand un conflict juridic intre puterile statului.

Sesizarile se refera la modalitatea prin care Guvernul, puterea executiva, a modificat legile penale, intrand peste atributiile Parlamentului, puterea legislativa, fara consultarea puterii judecatoresti.

Argumentele CSM si presedintelui Klaus Iohannis s-au referit la faptul ca OUG 13 a fost adoptata fara a fi motivata urgenta si starea exceptionala, precum si fara avizul CSM.

In replica, Eugen Nicolicea si Serban Nicolae, reprezentantii Parlamentului, au invocat decizii mai vechi ale Curtii potrivit carora avizul CSM nu era obligatoriu si au subliniat faptul ca Parlamentul este cel care are competenta de a stabili daca Guvernul si-a incalcat sau nu atributiile adoptand OUG 13.

Mai mult, Serban Nicolae a reamintit in fata presedintelui CCR, Valer Dorneanu, ca OUG 13 se refera la abuzul in serviciu si a sustinut ca exista riscul ca, din cauza adoptarii unor decizii, membrii Curtii insisi sa ajunga sa aiba dosare penale.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

12:08 - Valer Dorneanu (presedintele CCR): S-au incheiat dezbaterile, declar inchisa sedinta de azi, ne vom pronunta dupa deliberare.

12:06 - Secretarul de stat Claudiu Teodorescu spune ca Mariana Mot, secretar de stat in MJ nu a putut sa vina la sedinta Curtii. Valer Dorneanu subliniaza faptul ca Ministerul Justitiei nu e parte in dosar.

12:05 - Serban Nicolae:

- E rolul Parlamentului sa verifice daca guvernul si-a depasit atributiile. Exista conflict juridic de natura constitutionala, dar nu in sensul solicitat, ci invers: CSM si presedintele Romaniei isi aroga atributii specifice Parlamentului, incearca sa stabileaza limite ex-ante pentru guvern si parlament, incearca sa blocheze dreptul Parlamentului sa se pronunte pe acte normative transmise de guvern sub forma de acte normative.

- Daca am admite ca un act e emis cu nerespectarea unor proceduri, pasul urmator ar fi sa facem dosare penale tuturor celor implicati. Am ajunge la situatia absurda ca toate actele CCR sa atraga raspunderea penala a celor care au adoptat actele respective.

...citeste mai departe despre "Ordonanta 13, pe masa CCR: Serban Nicolae a avertizat judecatorii Curtii ca ar putea raspunde penal" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Curtea Constitutionala ordonanta 13 , #Stiri Administratie