Cod rosu in Comisia Iordache: Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 14:05
1175 citiri
Cod rosu in Comisia Iordache: Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema

Zi scurta vineri la Comisia speciala condusa de Florin Iordache, dar cuprinzatoare. Sedinta de vineri a transat doar chestiunile spinoase, dupa care a intrat in weekend.

Astfel, s-a decis ca presedintele sa ramana implicat in numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General, insa rolul i-a fost amputat in ce priveste numirile de la Curtea Suprema.

Prezent la Bruxelles la Summitul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis insa celor de la Putere ca lucrurile nu vor ramane asa.

Scandalul nu a lipsit nici vineri. Daca pana acum cele mai multe propuneri controversate au fost facute de UNJR, fapt ce l-a facut pe procurorul general sa aiba o reactie extrem de dura, acuzand o manipulare grosolana a opiniei publice, vineri situatia s-a "extins" si la CSM.

La Comisie a fost prezent Victor Alistar, insa el nu a primit un mandat din partea Consiliului sa fie acolo, insa e cel care a propus ca presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile in conducerea Inaltei Curti.

Asadar, bilantul a 3 zile de lucru ale Comisiei Iordache: procurorii vor fi la mana politicului iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar - e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi. Ramane implicat in procedura pentru procurorii sefi, insa asta doar pentru ca MCVul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru ca PSD va sustine reducerea rolului sefului statului in plenul Parlamentului.

14:00 - Lucrarile comisie s-au incheiat. Iordache anunta ca ele vor fi reluate luni, de la ora 10:00, cu art. 56 din Legea privind statutul procurorilor si judecatorilor.

13:45 - Steluta Cataniciu de la PSD cere ca presedintele sa nu poata refuza nici propunerile de revocare ale procutorilor sefi, sustinand ca "asa ar fi simetric". I se atrage atentia ca rolul presedintelui nu a fost amputat (inca) la numirea procurorilor sefi, ci doar la conducerea Inaltei Curti.

13:40 - S-a stabilit ca numirea procurorilor sefi de la Parchetul General, DNA si DIICOT sa se faca la fel ca pana acum.

Procurorii cu rang inalt vor fi numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

Citeste mai departe despre "Cod rosu in Comisia Iordache: Presedintele ramane implicat in numirea procurorilor sefi, nu si la Curtea Suprema" pe Ziare.com.

#Florin Iordache Legile Justitiei, #Florin Iordache numire procurori sefi , #Stiri Administratie