Legea descentralizarii este neconstitutionala. Un "verdict" dorit de toti judecatorii CC

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 14:47
2005 citiri
Legea descentralizarii este neconstitutionala. Un "verdict" dorit de toti judecatorii CC

Curtea Constitutionala a decis ca Legea descentralizarii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament in luna noiembrie, este neconstitutionala, admitand sesizarea formulata de parlamentarii PDL.

"Cu unanimitate de voturi, admite obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si constata Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala", se arata in decizia Curtii.

"Astept motivarea Curtii Constitutionale sa vedem care sunt morivele pentru care legea a fost declarata neconstitutionala, sa vedem daca e declarata neconstitutionala in totalitate sau in parte si vom actiona in consecinta", a spus Dragnea pentru Mediafax.

Sesizarea ar fi trebuit analizata in 11 decembrie, insa judecatorii constitutionali au decis sa amane discutarea sa, intrucat au primit in acest caz 4.000 de pagini de documente, pe care nu au avut timp sa le studieze pana la acel moment.

PDL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii descentralizarii si a notificat Camerei Deputatilor acest demers, a informat formatiunea politica, in 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati democrat-liberali

"Sesizarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei arata ca, in opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136", s-a aratat in comunicatul PDL.

PDL opineaza ca: "proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman (...) legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ- teritoriale fara hotarare de Guvern (...) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constiutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii" si ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul legii descentralizarii in 19 noiembrie 2013.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Potrivit lui Dragnea, in urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.

Descentralizarea va implica, totodata, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege descentralizare, #curtea constitutionala, #descentralizare Dragnea , #Stiri Administratie