Lazea (BNR): Romania trebuie sa-si intareasca sistemul de justitie pentru a deveni compatibila cu valorile vest-europene

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 18:34
886 citiri
Lazea (BNR): Romania trebuie sa-si intareasca sistemul de justitie pentru a deveni compatibila cu valorile vest-europene
Foto: Arhiva Pixabay

Romania trebuie sa-si consolideze sistemul de justitie pentru a deveni compatibila cu valorile vest-europene, numai cu o justitie puternica si impartiala putand fi asigurata o conducere dezinteresata si o stimulare a inovarii, sustine Valentin Lazea, economist-sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Pentru a deveni compatibila cu valorile vest-europene, Romania trebuie sa-si intareasca sistemul de justitie, adica o evolutie contrara celei care s-a incercat in ultimii trei ani de guvernare a PSD.

Numai cu o justitie puternica si impartiala se poate asigura o conducere dezinteresata si o stimulare a inovarii (...) Stiti ca Danemarca e considerata cea mai fericita tara din lume. An de an, ies pe locul I la capitolul fericire. Danezii sarbatoresc orice, chiar si ziua de nastere a pisicii o fac cu bauturi in curte, cu steagul national arborat.

In aceeasi Danemarca, populatia este multumita sa dea statului mai mult de 50% din veniturile realizate, sub forma de impozite, ceea ce poate parea de neinteles pentru un roman, obisnuit sa perceapa statul ca pe ceva negativ. Dar este pe deplin logic pentru o societate care a gasit "coridorul ingust", intre un stat atotputernic si unul slab. In acest model, domneste increderea, si nu frica, drept fundament al relatiilor sociale", a mentionat Lazea, marti, intr-o conferinta de specialitate.

Romanii, un colectiv lipsit de solidaritate

Oficialul BNR considera ca romanii pot fi caracterizati ca un colectiv lipsit de solidaritate, in timp ce societatea a fost organizata, de-a lungul istoriei, dupa modelul extractiv, ceea ce a mentinut un decalaj, "o ramanere in urma permanenta".

"Desi in studiile sociologice internationale romanii sunt catalogati drept colectivisti, putina lume remarca faptul ca este un colectivism lipsit de solidaritate: batranilor nu le pasa de tineri si viceversa, oltenilor nu le pasa de moldoveni si viceversa, gulerelor albe nu le pasa de gulerele albastre si viceversa.

Romania a avut, in toata istoria sa, o societate organizata dupa modelul extractiv, consecintele fiind o ramanere in urma permanenta si mentinerea unui decalaj.

La aceasta a contribuit si geografia, tara fiind situata la intersectia a trei imperii (habsburgic, tarist si otoman) care au practicat, la randul lor, modele extractive de organizare a societatii, in grade mai mari sau mai mici. Este corect sa spunem ca si in modelul extractiv este posibila, ba chiar este incurajata, cresterea economica, deoarece fara acea ...citeste mai departe despre "Lazea (BNR): Romania trebuie sa-si intareasca sistemul de justitie pentru a deveni compatibila cu valorile vest-europene" pe Ziare.com

#BNR Justitie Romania , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”