Lazar, despre modificarea Codului Penal: Toti inculpatii judecati pentru abuz in serviciu vor fi achitati. Prejudiciile nu mai pot fi recuperate

Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 13:43
918 citiri
Lazar, despre modificarea Codului Penal: Toti inculpatii judecati pentru abuz in serviciu vor fi achitati. Prejudiciile nu mai pot fi recuperate
Foto: Ziare.com

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a dezvaluit ca un studiu de impact realizat in ultimele doua zile, privind modificarile Codului penal, dezvaluie ca toti inculpatii judecati pentru abuz in serviciu, circa 2.099 de persoane, ar fi achitati. Prejudiciile din dosare ar ramane nerecuperate.

"In ultimii 4 ani, au fost trimisi in judecata 2.099 inculpati, functionari publici, alesi locali, judeteni la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz in serviciu. Foarte interesant, am cautat printre acesti inculpati sa vedem daca vreunul a comis faptele pentru sine sau pentru rude (potrivit noilor modificari a infarctiunii - n.red.) si nu am gasit niciun caz.

Ceea ce inseamna ca profesionalizarea acestui gen de activitati infractionale a ajuns la un nivel, mod de operare, mai sofisticat. Presupune folosirea unor terti, a unor persoane paravan, oameni de paie, care primesc bunurile, foloasele respective si dispar dupa acel paravan", a declarat Lazar.

Procurorul general a epxlicat ca prima concluzie ar fi ca, potrivit acestui proiect de lege, infractiunea de abuz in serviciu ar fi dezincriminata. "Ceea ce ramane in Codul Penal e doar o forma de text, care ar indica faptul ca nu s-a abrogat abuzul total, dar, in practica, daca in ultimii 4 ani n-am intalnit niciun caz in care sa privim tipologia din acest text, inseamna ca textul e pur formal", a explicat Augustin Lazar.

Potrivit acestuia ar rezulta ca cei 2.099 de inculpati ar fi achitati, iar prejudiciile de peste 4 miliarde de lei n-ar mai fi recuperate. In acest caz, masurile asiguratorii ar fi ridicate.

Lazar a arata ca pe site-ul Ministerului Public a pus un studiu in care a descris cate dintre statele europene au incriminat abuzul si cate, neavand incriminat abuzul, au infractiuni alternative "prin care apara interesul cetatenilor de a fi protejati

de conduita abuziva a functionarilor publici".

Augustin Lazar a declarat ca modificarea abuzului in serviciu in forma adoptata de Parlament are indicii de incalcare a Constitutiei si a Conventiei internationale de combatere a coruptiei.

"Statul roman trebuie sa-si indeplineasca cu buna credinta angajamentele si sa asigure o protectie efectiva romanilor impotriva coruptiei", a declarat Lazar.

"Niciodata n-a fost o asemenea graba in discutii, analizarea unui text de lege, dar niciodata nu a fost vreo tentativa de a dezincrimina o fapta grava cum e abuzul in serviciu. Noi am intrat in UE cu gandul ca adoptam cadrul legal al lu ...citeste mai departe despre "Lazar, despre modificarea Codului Penal: Toti inculpatii judecati pentru abuz in serviciu vor fi achitati. Prejudiciile nu mai pot fi recuperate" pe Ziare.com

#Augustin Lazar abuzul in serviciu, #Lazar Codul penal, #procurorul general codul penal , #Stiri Administratie