La noi maidanezi pe strada, la ei caini cu covrigi in coada. Vezi comparatii intre orasele romanesti si cele europene

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 17:00
3864 citiri
La noi maidanezi pe strada, la ei caini cu covrigi in coada. Vezi comparatii intre orasele romanesti si cele europene
Locuitorii din Copenhaga, Danemarca, sunt cei mai multumiti europeni de calitatea vietii pe care o duc

Bucurestenii considera ca orasul in care traiesc este un cosmar urban si singurul aspect care s-a imbunatatit este nivelul preturilor la locuinte. Poate ca ne-am obisnuit deja cu o astfel de perspectiva asupra vietii la oras, dar nu este la fel peste tot. Capitale europene, precum Copenhaga, Stockholm sau Viena reusesc sa satisfaca exigentele propriilor locuitori.

Bucurestenii nu-si iubesc deloc orasul, fiind depasiti la nemultumiri doar de Roma si Atena, potrivit unui studiu comandat de Uniunea Europeana, care analizeaza 79 de orase in punct de vedere al calitatii vietii.

Peste jumatate dintre locuitorii Capitalei Romaniei (51%) se plang de transportul public si de calitatea serviciilor administrative (62%). In plus, 82% dintre bucuresteni se plang de calitatea aerului si 72% de zgomot.

In plus, bucurestenii nu au incredere unii in altii si nu se simt in siguranta pe strada. De altfel, nici nu e de mirare, dat fiind ca, de exmplu, de zeci de ani sunt obligati sa traiasca printre haite de caini maidanezi.

Pe de alta parte, locuitorii Bucurestiului se afla in prima parte a clasamentului cand vine vorba de oportunitatile de angajare (41%), iar 51% considera ca pot gasi locuinte la preturi rezonabile.

Capitala nu este insa un exemplu si pentru provincie. In orasele romanesti de dimensiuni mai mici, se traieste mai bine, potrivit sondajului.

Locuitorii din Piatra Neamt sunt multumiti, in general, de orasul lor, dar reclama calitatea proasta a serviciilor medicale. De asemenea, locuitorii din Cluj-Napoca sunt mult mai prietenosi decat bucurestenii. Se simt in siguranta in spatiul public, au incredere in vecini si sunt foarte deschisi in privinta strainilor.

Copenhaga isi face locuitorii fericiti

Doar 3% din locuitorii orasului Copenhaga sunt nemultumiti de calitatea vietii din capitala Danemarcei. Viata culturala bogata, spatiile publice si parcurile, dar si siguranta pe strada este reteta succesului acestui oras, chiar daca nici aici nu merg chiar toate struna.

De exemplu, locuitorii acestui oras considera ca nu se lupta suficient impotriva schimbarilor climatice.

In rest, 77% dintre locuitorii din Copenhaga sunt total multumiti de sistemul de transport public, 84% sunt multumiti de serviciile medicale din acest oras si 69% de sistemul de invatamant - procentul fiind in crestere. In plus, Copenhaga este un oras cu oameni primitori: 93% din locuitori se incred in vecinii lor si sunt foarte deschisi in privinta strainilor.

Viena, sanatate curata

Viena este una dintre destinatiile preferate de romani, atat datorita distantei relativ reduse fata de alte capitale din Vest, dar si pentru valoarea culturala a orasului, pentru serviciile medicale pe care le ofera si pentru oferta bogata de shopping. Ce spun insa oamenii care locuiesc in fiecare zi in acest oras?

Si vienezii sunt multumiti de sistemul medical, orasul aflandu-se in primele 12 din cele 79 analizate, in ceea ce priveste satisfactia locuitorilor la acest capitol. 90% dintre vienezi apreciaza serviciile medicale de care beneficiaza, fata de 29% in Bucuresti.

Locuitorii din capitala Austriei sunt cei mai multumiti europeni in privinta vietii culturale a orasului si se afla printre singurele zece capitale, in care locuitorii sunt multumiti, intr-o proportie foarte mare, si de sistemul de invatamant.

Paradoxal insa, vienezii se numara printre locuitorii cei mai nemultumiti de pietele publice si de zonele pietonale, dar peste trei sferturi din oameni sunt multumiti de oferta de shopping.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#calitatea vietii Bucuresti, #nemultumiri Bucuresti, #capitale europene satisfactie , #Stiri Administratie