Kovesi, Lazar si Danilet, bombardati cu sesizari la Inspectia Judiciara

Duminica, 03 Martie 2019, ora 00:00
1095 citiri
Kovesi, Lazar si Danilet, bombardati cu sesizari la Inspectia Judiciara
Foto: Arhiva Pixabay.com

Procurorii Laura Codruta Kovesi si Augustin Lazar au beneficiat in ultimul an de mai mult de 35 de sesizari fiecare la Inspectia Judiciara, iar judecatorul Cristi Danilet, unul dintre cei mai vocali aparatori ai independentei justitiei si promotorul proiectului de educatie juridica in scoli, s-a ales cu 5 sesizari din oficiu din partea institutiei si alte 6 sesizari directe.

Ziare.com a solicitat in data de 18 ianuarie Inspectiei Judiciare mai multe date cu privire la sesizarile si autosesizarile inregistrate de la 1 ianuarie 2018 si pana azi pe numele unor judecatori si procurori foarte activi in spatiul public, dar pozitionati in tabere adverse in ceea ce priveste, de exemplu, modificarea legislatiei, presiunile politice asupra magistratilor sau respectarea recomandarilor din rapoartele MCV.

Conform raspunsului oficial primit in data de 1 martie, pe primul loc in clasamentul celor 11 nume puse pe lista se afla fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, cu 41 de sesizari directe si 6 sesizari din oficiu, urmata de procurorul general, Augustin Lazar, pe numele caruia de la 1 ianuarie 2018 si pana acum au fost inregistrate 36 de sesizari directe si una din oficiu.

Cei doi sunt urmati de procurorul Adina Florea, sefa in sectia de investigare a magistratilor, cu 12 sesizari directe si niciuna din oficiu. In schimb, Inspectia Judiciara s-a autosesizat de 5 ori in cazul judecatorului Cristi Danilet, care mai are depuse pe numele sau alte 6 sesizari directe. Si judecatorul Ciprian Coada are tot 11 sesizari depuse pe numele sau, dar toate directe.

Pe lista trimisa la IJ mai sunt si alte cateva nume de judecatori foarte activi pe retelele de socializare sau in unele studiouri de televiziune, cu opinii politice vadit exprimate, insa in cazul lor Inspectia Judiciara pare sa fi fost pana acum ceva mai ingaduitoare.

Citeste mai multe despre sesizarile si solutiile IJ:

De exemplu, o surpriza a fost sa constatam ca judecatorul Gabriela Baltag, membru al CSM, care declara anul trecut in studioul Antenei 3 ca "Juncker si Soros se vad frecvent" si facea "dezvaluiri cutremuratoare" la acelasi post de televiziune, nu a starnit deloc interesul Inspectiei Judiciare, cu toate ca, de exemplu, jurnalistii de la g4media.ro au scris ca s-ar fi aflat recent in incompatibilitate, iar daca s-ar fi constatat ca a savarsit o abatere disciplinara, putea risca chiar si excluderea din magistratura.

Foto: Facebook / Ionel Stoica ...citeste mai departe despre "Kovesi, Lazar si Danilet, bombardati cu sesizari la Inspectia Judiciara" pe Ziare.com

#magistrati cercetati Inspectia Judiciara , #Stiri Administratie