Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Kovesi, la Consiliul Europei: Legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita

Kovesi, la Consiliul Europei: Legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita
Revizuirea legislatiei privind imunitatea, sporirea transparentei in achizitiile publice si revizuirea procedurilor pentru achizitii publice sunt cateva dintre masurile de prevenire "absolut necesare" care trebuie luate in lupta impotriva coruptiei la nivel guvernamental in Romania, a afirmat luni Laura Codruta Kovesi, la conferinta de la Strasbourg a GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei (CoE).

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a facut o prezentare a tipurilor de activitati de coruptie cel mai frecvente la nivel guvernamental in Romania, conform cazurilor instrumentate de DNA.

Kovesi a spus ca "legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita si trebuie limitata la durata mandatului lor" si s-a referit la cazul unui ministru banuit ca a primit in jur 45.000 euro pentru a-si influenta subordonatii sa acorde contracte anumitor firme.

"Camera Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunitatii. Ancheta care il viza pe ministrul in cauza nu a putut continua, dar a continuat in cazul altor doua persoane implicate, care au fost condamnate la (...) inchisoare. Ancheta contra ministrului a fost inchisa pentru ca imunitatea nu i-a fost ridicata. Este evident ca in acest caz nu se poate vorbi despre egalitate in fata legii.

De aceea consideram ca legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita, imunitatea trebuie limitata la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunitatii nu este motivata, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine sa va spun de ce au fost respinse solicitarile in cazurile noastre", a aratat procurorul-sef al DNA.

Afla ce a spus Kovesi saptama aceasta cand a fost in Bulgaria sa vorbeasca despre experienta DNA

Kovesi a vorbit si despre tipologia cazurilor de coruptie instrumentate de DNA in care sunt vizati membri ai Guvernului, spunand ca ele arata in ce domenii trebuie intervenit pentru prevenirea coruptiei.

"Cele mai multe tipologii se refera la domeniul achizitiilor publice, la cum sunt administrate fondurile sau la numirea sau mentinerea unor persoane in anumite posturi", a spus Kovesi.

Ea a facut referire la cazuri in care ministrii "primesc bani pentru a incheia contracte cu anumite companii sau pentru a-si folosi autoritatea asupra subordonatilor pentru a incheia contracte cu anumite companii".

O alta tipologie mentionata de Kovesi a vizat cazurile in care un ministru in functie a derulat activitat ...citeste mai departe despre "Kovesi, la Consiliul Europei: Legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 704 ori