Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Kovesi, despre fraudele in achizitii publice: Poate gresi cineva un pret cu 800%? In sanatate, mita e de pana la 20%

Kovesi, despre fraudele in achizitii publice: Poate gresi cineva un pret cu 800%? In sanatate, mita e de pana la 20%

Procurorul-sef al DNA, Laura Corduta Kovesi, a declarat ca, pentru infrastructura sau constructii, statul plateste de cele mai multe ori pretul lucrarii dublu, iar procurorii DNA au identificat cazuri in care au fost achizitionate produse la preturi supraevaluate cu procente intre 50 la suta si 800 la suta.

"Tipologiile identificate in anchetele noastre dovedesc ca exista vulnerabilitati majore ale sistemului de achizitii publice. Atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor este conditionata frecvent de primirea unor sume de bani.

Se intocmesc, uneori, caiete de sarcini pentru a favoriza anumite firme. Se fac, uneori, plati pentru lucrari neefectuate sau statul plateste un pret mai mare pentru unele produse sau servicii.

Se achizitioneaza frecvent produse inutile sau aparatura care nu poate fi instalata si utilizata. Se achizitioneaza lucrari a caror executie nu poate fi verificata si cuantificata", a spus Kovesi la sedinta de bilant a DNA.

Iata care au fost declaratiile celor prezenti la bilantul DNA

Ea a adaugat ca, desi pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare data ca nu este vorba de simple greseli, ci de abuzuri care, cel mai des, mascheaza o mita sau un folos.

Procurorul-sef al DNA a mentionat ca procurorii DNA au identificat cazuri in care au fost achizitionate produse la preturi supraevaluate cu procente intre 50 la suta si 800 la suta.

"Poate gresi cineva un pret de achizitie cu 800 la suta?", s-a intrebat Kovesi.

Aceasta a mai spus ca, pentru infrastructura sau constructii, statul plateste de cele mai multe ori pretul lucrarii dublu. "In cazul imobilelor retrocedate ilegal, pretul platit in plus de stat a fost si de 10 ori mai mare decat pretul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii?", a adaugat Kovesi.

Mita in sanatate este cuprinsa intre 10 si 20 la suta

Procurorul-sef al DNA a adaugat ca, in sanatate, statul a platit pentru echipamentele medicale preturi mai mari cu 50 la suta sau 60 la suta fata de pretul real.

"Exista situatii in care anumite unitati sanitare incheie contracte doar cu unii distribuitori de medicamente. Caracterul specializat al acestor achizitii a ingreunat pana acum verificarile efectuate in domeniu, dar acest lucru se schimba.

Acest specific al coruptiei in sanatate a facut ca procentul din contracte cerut ca mita sa fie mai mare decat in alte domenii, lucru pe care l-am descoperit pe masura ce am acordat mai multa atentie acestei zone. Procentul comisio ...citeste mai departe despre "Kovesi, despre fraudele in achizitii publice: Poate gresi cineva un pret cu 800%? In sanatate, mita e de pana la 20%" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1355 ori