Kovesi critica proiectul Iordache la Conventia ONU impotriva Coruptiei

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:07
922 citiri
Kovesi critica proiectul Iordache la Conventia ONU impotriva Coruptiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi, in cadrul unui eveniment la Viena, ca provocarea cea mai mare este acum in Romania pastrarea independentei magistratilor, iar daca legea propusa privind statutul acestora va fi adoptata in Parlament "va afecta grav" independenta Justitiei si va institui "un control politic" asupra activitatii procurorilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, Kovesi a fost invitata sa participe la evenimentul cu tema "Analizarea principiilor de la Jakarta: intarirea independentei si eficientei agentiilor anticoruptie", organizat in cadrul celei de-a VII-a sesiuni a Conferintei Statelor Parti (COSP) la Conventia ONU impotriva Coruptiei (UNCAC).

In fata participantilor - sefi ai autoritatilor anticoruptie, practicieni si experti anticoruptie din intreaga lume - procurorul-sef al DNA a rostit un discurs intitulat "Protejarea independentei DNA: relevanta principiilor de la Jakarta", in care a subliniat care au fost premisele esentiale pentru obtinerea unor rezultate credibile si reale in lupta cu coruptia: independenta sistemului judiciar, o structura specializata in combaterea coruptiei, legislatie care sa ofere instrumente investigative.

Procurorul-sef al DNA a scos in evidenta cele doua valente ale independentei - independenta sistemului de justitie raportata la relatia cu autoritatea executiva si legislativa, dar si la independenta individuala a procurorului in cadrul ierarhiei interne.

Kovesi a amintit ca, din 2013 pana in prezent, DNA a trimis in judecata 68 demnitari: un prim-ministru, doi vicepremieri, 11 ministri si fosti ministri, 39 deputati, 14 senatori si un membru al Parlamentului European.

Dintre acestia, au fost deja condamnati definitiv 27 pentru fapte de coruptie sau fapte asimilate faptelor de coruptie: cinci ministri, 17 deputati, patru senatori si un membru al Parlamentului European.

"Recuperarea pagubelor cauzate prin infractiuni reprezinta o componenta importanta in cauzele DNA. In aceeasi perioada, DNA a dispus masuri asiguratorii de peste doua miliarde euro. Rezultatele prezentate n-ar mai fi posibile daca procurorii in Romania nu ar mai fi independenti", a spus Laura Codruta Kovesi.

Daca procurorii ar fi subordonati Executivului?

Conform DNA, Kovesi a propus si un "exercitiu de imaginatie".

"Daca procurorii ar fi subordonati Executivului, cum ar putea sa deschida ei investigatii fata de un membru al Guvernului sau fata de un secretar de stat sau fata de alta persoana cu ...citeste mai departe despre "Kovesi critica proiectul Iordache la Conventia ONU impotriva Coruptiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kovesi Viena pericol independenta justitie, #Toader Iordache PSD legi justite , #Stiri Administratie