Kovesi a vorbit la Sofia despre DNA. Nu crede ca procurorii sunt prea agresivi

Joi, 16 Martie 2017, ora 18:08
859 citiri
Kovesi a vorbit la Sofia despre DNA. Nu crede ca procurorii sunt prea agresivi
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 800 de demnitari, printre care ministri, parlamentari, magistrati si primari, au primit anul trecut sentinte finale pentru fapte de coruptie, a declarat joi, la Sofia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi.

Sefa DNA a participat la conferinta "Experienta romaneasca. Institutii si masuri anticoruptie", organizata de Curtea Suprema de Casatie a Bulgariei (VKS), transmite BTA.

Prezentand experienta Romaniei in combaterea coruptiei, Kovesi a spus ca pana la crearea DNA procesele pentru cazuri de coruptie in Romania au vizat mai ales doctori si profesori.

Ea a remarcat ca pe fondul numarului mare de condamnari, anul trecut instantele au returnat DNA doar patru cazuri.

Sefa DNA a mentionat ca activitatea institutiei pe care o conduce este mult criticata, dar ea nu crede ca procurorii sunt prea agresivi. Laura Codruta Kovesi a subliniat ca nici nu se pune problema ca procurorii sa incalce legea intrucat ei sunt controlati in mod direct de tribunal.

"Noi strangem probe, celelalte decizii sunt luate de catre instanta", a explicat ea.

La randul sau, presedintele Curtii Supreme de Casatie bulgare, Lozan Panov, s-a referit la "toleranta judiciara" cu privire la coruptie la nivel inalt in Bulgaria.

Panov a afirmat ca, spre deosebire de Laura Kovesi, el "nu are un Klaus Iohannis bulgar care sa-l sustina" si a remarcat ca, atunci cand cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana, Bulgaria era inaintea Romaniei, ceea ce nu mai este cazul in prezent.

In opinia sa, schimbarea in Romania s-a produs odata cu crearea DNA.

Citeste si Bulgaria urmeaza exemplul Romaniei: Creeaza o structura anticoruptie dupa modelul DNABulgarii protesteaza in semn de solidaritate cu romanii care apara Justitia

Potrivit Novinite, modelul romanesc de eforturi anticoruptie a dat nastere unor reactii diverse in Bulgaria, tara criticata de Comisia Europeana pentru lipsa de rezultate in incarcerarea politicienilor de rang inalt judecati pentru fapte de coruptie.

Astfel, in timp ce sistemul judiciar - inclusiv VKS - este de parere ca modelul romanesc ar trebui urmat si de Bulgaria, alti demnitari bulgari, precum procurorul-sef Sotir Tatarov, sustin ca problemele pot fi rezolvate numai daca are loc o reforma a magistraturii bulgare. ...citeste mai departe despre "Kovesi a vorbit la Sofia despre DNA. Nu crede ca procurorii sunt prea agresivi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kovesi Bulgaria DNA , #Stiri Administratie