Justitia austriaca blocheaza proiectul guvernului de a reduce ajutoarele sociale pentru migranti

Luni, 12 Martie 2018, ora 21:16
719 citiri
Justitia austriaca blocheaza proiectul guvernului de a reduce ajutoarele sociale pentru migranti
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul austriac ar putea vedea un important proiect al sau - de reducere a ajutoarelor sociale pentru migranti - amenintat de o decizie a justitiei, care a anulat luni o dispozitie similara instituita la nivel regional, declarand-o neconstitutionala.

De la inceputul lui 2017, beneficiarii de azil care locuiesc in landul Austria Inferioara (nord) nu mai primesc in primii cinci ani de rezidenta in Austria decat 522 de euro ajutor financiar lunar comparativ cu 868 de euro pentru alte categorii de populatie. De asemenea, nivelul de ajutoare cumulate pe familie, legat in general de numarul de copii, este plafonat la 1.500 de euro, informeaza AFP.

Intr-o decizie asteptata, Curtea Constitutionala a Austriei a estimat ca aceasta dispozitie nu corespunde criteriilor "de obiectivitate" si a declarat-o neconstitutionala.

Or, aceasta este o masura similara celei pe care coalitia dreapta/extrema-dreapta la putere la Viena intentioneaza sa o aplice la nivel national. Acesta este unul dintre proiectele-cheie ale guvernului austriac, care intentioneaza sa "stopeze imigratia motivata de sistemul generos al statului", plafonand venitul minim garantat (Mindestsicherung) alocat persoanelor fara venituri.

Problema migratiei s-a aflat in centrul campaniei legislative din Austria in toamna anului trecut, dupa ce aceasta tara de 8,7 milioane de locuitori a inregistrat peste 150.000 de cereri de azil, reprezentand aproape 2% din populatia ei, in urma crizei provocate de valul de refugiati din 2015-2016.

Guvernul a reactionat, dand asigurari ca "isi va respecta obiectivul de a elabora o solutie la scara nationala pentru a-i diferentia pe cei care au cotizat de multa vreme la sistemul social si pe non-austrieci, noii contributori", potrivit unui comunicat. Coalitia spera la un proiect de lege pana la sfarsitul anului.

Mai multe asociatii de ajutorare a celor mai defavorizati au salutat decizia Curtii Constitutionale contra unei dispozitii care, in opinia lor, este contraproductiva si ii impinge pe migranti catre un statut precar, intarziind integrarea lor.

Citeste si Austria voia sa taie alocatiile copiilor angajatilor straini, inclusiv romani. Cum i-a salvat Ungaria ...citeste mai departe despre "Justitia austriaca blocheaza proiectul guvernului de a reduce ajutoarele sociale pentru migranti" pe Ziare.com

#Guvern Austria proiect imigranti , #Stiri Administratie