4 din 10 romani ar fi dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, aproape jumatate dintre romani cred ca virusul SARS-CoV2 este mai putin periculos decat se crede si doar o treime mai vad statul ca pe un partener de incredere - acestea sunt cateva concluzii ale unui sondaj IRES, dat publicitatii luni.
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat, in perioada 13-14 mai, un studiu dedicat perceptiilor, atitudinilor si comportamentelor romanilor in timpul crizei COVID-19, scopul fiind evaluarea impactului starii de urgenta asupra vietii romanilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
In perioada starii de urgenta, cel mai mult le-a lipsit romanilor apropierea celor dragi.
Un sfert dintre respondenti au spus ca cel mai mult le-au lipsit drepturile si libertatile, iar pentru 13% dintre participantii la studiu au fost calatoriile si vacantele. 1 din 10 romani declara ca i-a lipsit cel mai mult socializarea.
De asemenea, in perioada starii de urgenta, romanii au navigat mai mult pe Internet decat inainte si s-au uitat mai mult la televizor si la filme. O treime dintre respondenti a gatit mai multe decat inainte, o cincime a mancat mai mult, iar aproape un sfert declara ca au facut exercitii fizice mai mult decat de obicei.
"Doar 1 din 10 romani declara ca a fumat, iar 3% ca au consumat bauturi alcoolice mai mult decat inainte", potrivit sursei citate.
Principala lectie invatata in acecasta criza este importanta igienei, aproape 1 din 5 romani alegand acest raspuns.
10% dintre participanti au declarat ca au constientizat importanta celor dragi, 9% au vorbit despre importanta sanatatii, iar 7% despre importanta respectarii indicatiilor autoritatilor si responsabilitate.
Despre coronavirus, aproape jumatate dintre romani cred ca este mai putin periculos decat se crede (49%), in timp ce 1 din 5 romani apreciaza ca este chiar mai periculos (20%).
Totodata, in ceea ce priveste gravitatea pandemiei, opinia romanilor este impartita: jumatate cred ca autoritatile au exagerat si o alta jumatate crede contrariul, conform IRES.
Intrebati cine a decis cum va actiona Romania in pandemie, politicienii sau specialistii, multi romani au raspuns "politicienii".
"In timp ce 55% dintre romani cred ca Romania are specialisti pe care sa se bazeze in vremuri de criza, 56% dintre participantii la studiu sunt de parere ca politicienii au fost cei care au decis in perioada starii de urgenta.
Persoanele peste 51 ...citeste mai departe despre "Cum iese Romania din starea de urgenta: 1 din 2 romani crede ca statul a ascuns informatii in criza. 62% si-au pierdut increderea - sondaj IRES" pe Ziare.com