Israel: Aplicatie mobila care te avertizeaza daca te apropii de o persoana cu coronavirus

Luni, 23 Martie 2020, ora 17:48
1553 citiri
Israel: Aplicatie mobila care te avertizeaza daca te apropii de o persoana cu coronavirus
Foto: Arhiva Pixabay.com

Ministerul Sanatatii din Israel a dezvoltat si a pus in functiune o aplicatie pentru telefonul mobil care avertizeaza atunci cand cineva se apropie de o persoana infectata cu noul coronavirus, care cauzeaza COVID-19.

Aplicatia, intitulata "Maguen" (scut), se poate descarca gratuit de pe site-ul Ministerului Sanatatii si a fost dezvoltata pentru a frana raspandirea bolii in aceasta tara care a inregistrat aproximativ 1.200 de cazuri si deocamdata un singur deces, relateaza luni EFE.

"Aceasta aplicatie va prelua datele de localizare si le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contagiate cu noul virus", se arata in instructiunile programului, care precizeaza ca utilizatorul va primi o notificare in cazul in care acesta ajunge in locuri prin care a trecut vreo persoana afectata de aceasta boala.

Utilizatorul aplicatiei trebuie sa-si dea acordul pentru a i se permite geolocalizarea, date pe care multi sunt de acord sa le furnizeze in cazul altor aplicatii precum Waze, pentru a putea obtine cea mai buna ruta, pentru a face cumparaturi sau pentru a comunica.

Sistemul Maguen contine date de localizare a celor infectati si a persoanelor care au intrat in contact cu ei, o informatie ce cuprinde inclusiv deplasarile lor cu doua saptamani inainte de punerea diagnosticului. Aceste date raman inmagazinate in telefon si sunt impartasite cu Ministerul Sanatatii, insarcinat cu lansarea alertelor pertinente.

Autoritatile israeliene utilizeaza aceste mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmari prin intermediul mobilelor locurile prin care au fost bolnavii (cu doua saptamani inainte testarea pozitiva) si a persoanelor suspectate de contagiere.

Utilizarea acestui instrument, care se foloseste in lupta antitero, a fost criticata ca urmare a atingerii aduse dreptului la intimitate a persoanelor.

Coronavirusul, care a afectat grav China in ianuarie si februarie, continua sa se extinda, fiind inregistrate peste 294.000 cazuri in intreaga lume, in timp ce numarul deceselor a ajuns la aproape 13.000, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Israelul a adoptat restrictii severe in ultimele saptamani, fapt ce a dus la paralizarea in mare parte a vietii cotidiene si a activitatii economice.

Ramai pe Ziare.com pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii despre pandemia COVID-19: LIVE - Romania a devenit zona galbena, cu peste 500 de cazuri si 5 morti. ...citeste mai departe despre "Israel: Aplicatie mobila care te avertizeaza daca te apropii de o persoana cu coronavirus" pe Ziare.com

#Israel aplicatie mobila infectati coronavirus, #Israel aplicatie detectare bolnavi coronavirus , #Stiri Administratie