Ionut Dumitru: Romania trebuie sa atraga fonduri europene pentru ca nu genereaza datorie

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 13:05
1431 citiri
Ionut Dumitru: Romania trebuie sa atraga fonduri europene pentru ca nu genereaza datorie

Finantarile externe care nu genereaza datorii sunt importante pentru Romania si de aceea politicile economice si calitate acestora sunt esentiale, a declarat, vineri, in cadrul unei dezbateri pe probleme economice, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank.

"Ce se intampla la nivel extern poate afecta si ce se intampla si in economia romaneasca. Economia este vulnerabila la deteriorarea cererii externe. Economia romaneasca a depins de cererea externa. Romania are nevoie de finantare externa, in mod cert. Politicile economice si calitatea acestora sunt esentiale pentru a atrage finantare externa. Pentru a finanta balanta de plati, avem nevoie de finantare din fonduri europene pentru ca nu genereaza datorie", a mentionat Dumitru.

Romania are nevoie de intrari de capitaluri straine prin absorbtia de fonduri europene intrucat spatiul de indatorare din sistemul privat nu mai este foarte mare, a daugat Dumitru

"Spatiul de indatorare a sistemului privat nu mai este foarte mare. Avem nevoie de intrari de capitaluri straine, dar trebuie sa stimulam absorbtia de fonduri europene pentru ca acestea nu atrag datorii. Ca provocari pentru politica fiscal-bugetara pe viitor amintesc: iesirea din prociclicitatea politicii fiscal-bugetare, imbunatatirea eficientei cheltuirii banilor publici si cresterea colectarii taxelor si impozitelor, dar si reducerea semnificativa a evaziunii fiscale", a afirmat seful Consiliului Fiscal.

#Dumitru fonduri europene, #sef Consiliu Fiscal , #Stiri Administratie