Iohannis trimite la CCR a doua lege a Justitiei, care vizeaza organizarea CSM

Vineri, 11 Mai 2018, ora 12:37
1381 citiri
Iohannis trimite la CCR a doua lege a Justitiei, care vizeaza organizarea CSM
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curtii Constitutionale, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Este a doua sesizare a sefului statului pe unul dintre actele normative din pachetul de Legi ale Justitiei.

Puteti citi integral sesizarea aici.

Iohannis precizeaza, intr-un comunicat de presa remis vineri de Administratia Prezidentiala, ca modificarile la Legea 317/2004 privind CSM au mai fost atacate in doua randuri la CCR.

"Cu toate acestea, consideram ca forma rezultata dupa punerea de acord a legii cu decizia Curtii Constitutionale prin care s-a constatat neconstitutionalitatea unor dispozitii contine, in continuare, o serie de dispozitii de natura sa incalce principii si prevederi constitutionale", adauga documentul citat.

Iohannis semnaleaza ca unele dintre prevederile legii incalca dispozitii din articolele 1, 16, 21, 124, 125, 133, 134 si 147 din Constitutie.

Obiectiile presedintelui

Sesizarea catre CCR arata ca "sectiile Consiliului Superior al Magistraturii pentru judecatori si procurori primesc o serie de atributii noi ca urmare a modificarilor operate in legile de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 si a Legii 304/2004, precum si o serie de atributii in domeniul carierei magistratilor, care in prezent apartin plenului Consiliului Superior al Magistraturii".

Astfel, potrivit noilor reglementari, Sectia pentru judecatori:

numeste si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie;propune presedintelui Romaniei numirea in functie si eliberarea din functie a judecatorilornumeste judecatorii stagiari pe baza rezultatelor obtinute la examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii;elibereaza din functie judecatorii stagiari;dispune promovarea judecatorilor

Totodata, Sectia pentru procurori:

la propunerea ministrului Justitiei, inainteaza presedintelui Romaniei propunerea pentru numirea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctului acestuia, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuianumeste si revoca procurorii sefi de sectie ai PICCJ, DNA si DIICOTpropune presedintelui Romaniei numirea in functie si ...citeste mai departe despre "Iohannis trimite la CCR a doua lege a Justitiei, care vizeaza organizarea CSM" pe Ziare.com

#Iohannis Legile Justitiei CCR , #Stiri Administratie