Iohannis, de Ziua Constitutiei: Independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei nu pot fi negociate, ingradite sau eliminate

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 11:24
984 citiri
Iohannis, de Ziua Constitutiei: Independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei nu pot fi negociate, ingradite sau eliminate
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

In mesajul transmis cu ocaziei Zilei Constitutiei, presedintele Klaus Iohannis solicita respectarea statului de drept impus de legea fundamentala, independenta Justitiei si continuarea luptei impotriva coruptiei.

"In orice democratie, Constitutia este expresia cea mai inalta a valorilor unei natiuni si asigura acea legatura de incredere intre cetateni si institutiile statului, esentiala pentru dezvoltarea solida si durabila a oricarei societati.

Sub imperiul Legii Fundamentale, de la a carei adoptare prin referendum sarbatorim astazi 26 de ani, romanii se dovedesc mai uniti ca niciodata in jurul unor principii fundamentale, pentru a caror respectare militeaza activ, fara a mai accepta niciun pas inapoi.

Promovarea statului de drept si a independentei justitiei, lupta impotriva coruptiei, asigurarea integritatii in functiile si demnitatile publice sunt valori constitutionale care nu pot fi negociate, ingradite sau eliminate", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Seful statului mai spune ca toate instituiile trebuie sa se raporteze nu doar la litera legii, ci si la spiritul ei.

"Ca presedinte al Romaniei, in temeiul atributiilor de a veghea la respectarea Constitutiei, indemn toate institutiile statului sa tina cont nu doar de litera, ci si de spiritul Legii Fundamentale, conditie indispensabila pentru buna guvernare a societatii romanesti", mai scrie in comunicatul Palatului Cotroceni.

Amintim ca in aceste zile in Parlament se dezbat in mare graba Legile Justitiei, fata de a caror modificare asa cum vrea Puterea seful statului si-a exprimat de mai multe ori opozitia.

Joi Comisia Iordache a decis infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General, care sa investigheze magistratii. Astfel se taie din competentele DNA, care pana acum ancheta infractiunile de coruptie savarsite de procurori si judecatori. Aproape intreg corpul magistratilor din Romania s-a opus idee infiintarii unei astfel de structuri, la fel si Opozitia, insa Puterea nu a tinut cont de asta.

Pe de alta parte, miercuri, intr-o sedinta maraton, cu scandal, injurii si circ in plen, Camera Deputatilor a aprobat pe capitole prima lege din pachetul de Legi ale Justitiei, cea referitoare la statutul procurorilor si judecatorilor, care contine prevederi care au nemultumit magistratii.

Una dintre acestea este ca statul va fi obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva magistratului care a savarsit o eroare cu rea-credinta sau din ...citeste mai departe despre "Iohannis, de Ziua Constitutiei: Independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei nu pot fi negociate, ingradite sau eliminate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Klaus Iohannis presedinte Constitutie, #independenta justitiei Romania Iohannis, #Iohannis Constitutie Romania , #Stiri Administratie