Iohannis cere SRI echilibru si echidistanta, Hellvig vrea lege noua de functionare: Insecuritatea globala nu a atins inca punctul maxim

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 15:22
1013 citiri
Iohannis cere SRI echilibru si echidistanta, Hellvig vrea lege noua de functionare: Insecuritatea globala nu a atins inca punctul maxim
Foto: Administratia Prezidentiala

Directorul SRI Eduard Hellvig si presedintele Klaus Iohannis au vorbit luni, la 27 de ani de la infiintarea Serviciului, despre necesitatea adaptarii legislatiei de functionare a serviciului la conditiile actuale.

Hellvig a atras atentia ca amenintarile la nivel global sunt tot mai multe si diverse si SRI face tot posibilul sa le combata cu succes, chiar daca functioneaza dupa o lege din 1991.

"Si in 2017 si in anii ce urmeaza serviciile de informatii vor fi angrenate in confruntari directe. Lumea se confrunta cu probleme importante, gradul de insecuritate globala nu a atins inca punctul maxim. Sa fim atenti la pericolele care vin. Dorim sa cream in societate anticorpii necesari respingerii formelor de agresiune subtila pe care unele state incearca sa le utilizeze acolo unde au interese. (...)

Noi lucram numai pe baza mandatului primit de la decidenti. Sa nu pierdem din vedere ca in 2017 SRI e chemat sa protejeze securitatea nationala a Romaniei pe baza unei legi din 1991.

Este momentul unei ample dezbateri pentru un pachet modern de legislatie, de securitate nationala, minim intruziva, cu garantii pentru cetateni si mai ales cu repere etice, dar adaptata la ceea ce traim astazi. Fara abuzuri, pe model occidental, transparent si corect", a declarat Hellvig, aratand ca "este nevoie de o aliniere permanenta a rolului si misiunii SRI la regulile jocului democratic".

Seful SRI a mai spus ca 2016 a fost "un an greu, bogat in provocari" pentru Serviciu, insa "slava Domnului", a trecut cu bine.

Hellvig a subliniat de mai multe ori in discursul sau ca SRI isi indeplineste doar rolul pe care il are in baza legilor si Constitutiei, insa a pus accent pe faptul ca e, totusi, un serviciu secret.

"Mi-am propus ca in mandatul meu sa optimizam resursele acestui servicu, iar acest proces, odata inceput, va garantez ca e ireversibil. Modernizarea si consolidarea noastra nu se vor opri. Dorinta noastra e ca in 2017 si mai departe SRI sa-si regaseasca locul firesc intr-o societate democratica. Personal sustin democratia pentru ca Romania nu poate progresa decat prin aceste valori.

E important pentru intreaga societate ca toate activitatile SRI sa se incadreze strict in limitele Constitutiei si a legilor. Vrem sa modernizam si mai mult parteneriatul pe care-l avem cu institutiile statului. Vom lucra pentru o relatie mai deschisa atat cu Parlamentul, cat mai ales cu societatea civila", a mai spus seful SRI.

El a avut in final si un mesaj pentru presa, ...citeste mai departe despre "Iohannis cere SRI echilibru si echidistanta, Hellvig vrea lege noua de functionare: Insecuritatea globala nu a atins inca punctul maxim" pe Ziare.com

#Klaus Iohannis SRI bilant 2017, #Iohannis Hellvig lege noua SRI , #Stiri Administratie