Iohannis cere reexaminarea legii privind suspendarea contractelor de munca pe perioada starii de urgenta

Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 15:32
1051 citiri
Iohannis cere reexaminarea legii privind suspendarea contractelor de munca pe perioada starii de urgenta
Foto: Arhiva Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea legii care instituie dispozitii privind suspendarea contractelor individuale de munca pe durata starii de urgenta, pentru perioada ulterioara incetarii acestora fiind prevazute si masuri de protectie sociala a salariatilor afectati de intreruperea sau reducerea temporara a activitatii angajatorului.

Seful statului aminteste in cererea de reexaminare transmisa, vineri, presedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, ca aceasta lege completeaza Codul muncii introducand o noua situatie in care angajatorul poate suspenda un contract individual de munca, respectiv ca urmare a "decretarii starii de asediu sau starii de urgenta". Prin acest act normativ se stabilesc si masuri de protectie sociala aplicabile salariatilor al caror contract individual de munca va fi suspendat ca urmare a acestei noi ipoteze legislative.

"In opinia noastra, solutia legislativa reglementata (...) este de natura sa conduca la probleme in aplicare, dar si sa induca o reala confuzie pentru destinatarii normelor", se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele Iohannis precizeaza ca, potrivit expunerii de motive, interventia legislativa urmareste sa raspunda unei probleme de natura sociala, pe care initiatorii o indica drept fundament al masurilor adoptate in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, respectiv faptul ca "multi angajatori au constatat ca nu au text legal care sa le permita reducerea activitatii pentru aceasta perioada, astfel incat angajatii lor sa fie protejati".

El opineaza ca amendarea Codului muncii ar trebui sa reprezinte o masura cu un orizont mai mare de timp decat actuala stare de urgenta, aspect ce implica necesitatea unei evaluari preliminare, o analiza de fond a nevoilor sociale si a limitelor de interventie a statului in relatia contractuala angajat-angajator, care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa.

"Din aceasta perspectiva, problemele conjuncturale ar trebui sa fie rezolvate, datorita caracterului extraordinar, prin masuri legislative derogatorii de la cadrul general in materie de raporturi de munca si nu modificari de fond ale acestuia, mai ales in lipsa unor dezbateri la care sa participe o sfera cat mai larga de actori sociali, carora, in final, norma juridica li se adreseaza.

In acest mod, s-ar putea ajunge la un cadru legislativ suplu care ar raspunde nu numai actualei situatii - pentru ...citeste mai departe despre "Iohannis cere reexaminarea legii privind suspendarea contractelor de munca pe perioada starii de urgenta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Klaus Iohannis reexaminare lege , #Stiri Administratie