Cum ți se fură datele de pe buletin și te trezești cu împrumuturi la bănci

Marti, 21 Iunie 2022, ora 03:40
640 citiri
Cum ți se fură datele de pe buletin și te trezești cu împrumuturi la bănci
Unul dinte cei mai cunoscuți ”tâlhari online”, condamnat la șapte ani de închisoare FOTO / Observator de Călărași

Un tanar in varsta de 28 de ani din Ploiesti, cunoscut pentru nenumaratele sale infractiuni savarsite in mediul online, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare printr-o decizie a Judecatoriei Ploiesti.

Tanarul, cu studii in domeniul juridic si fost angajat in domeniul bancar, a reusit sa insele zeci de persoane suficient de naive incat sa-i incredinteze datele de identitate.

Cu astfel de informatii valoroase in mana si cu secretul meseriei deprins in perioada in care lucra la banca, Albert Mihailescu a reusit sa faca imprumuturi pe numele altor oameni, dar banii sa-i incaseze si sa-i cheltuie el.

Tanarul a fost trimis in judecata pentru nu mai putin de 11 fraude informatice, dar mai este cercetat si in alte dosare penale pentru fapte similare.

In acest caz, Mihailescu se folosea doar de naivitatea oamenilor si de lejeritatea prin care se poate obtine un imprumut doar apeland la serviciile online ale institutiilor de profil.

Cum proceda

Mihailescu contacta diversi cetateni care aveau anunturi de vanzare pe site-urile de mica publicitate. Se arata interesat sa cumpere diverse obiecte, de regula de valoare, dar pentru a finaliza afacerea, solicita vanzatorului o fotografie a actului de identitate de care sustinea ca are nevoie pentru a face transferul bancar si sa achite bunul cumparat. Evident ca tranzactia nu mai avea loc, Mihailescu fiind interesat doar de buletinul vanatorului, nu de ceasul sau telefonul scos la vanzare.

Odata intrat in posesia fotografiei cu buletinul, Mihailescu trecea la treaba. Folosindu-se de datele de identitate ale cetateanului respectiv, tanarul ploiestean solicita imprumuturi la institutii nebancare, unde actele nu sunt verificate cu atata rigurozitate.

Imprumuturile nu erau de mare valoare, de ordinul catorva mii de lei, insa erau multe si la diverse institutii. Banii ii erau virati intr-un cont deschis pe numele unor prieteni prin intermediul aplicatiilor de internet banking.

Unul dintre amicii lui a explicat in fata instantei ca nici macar nu a stiut ca in contul sau intrasera bani de la diverse IFN-uri pentru ca nu solicitase astfel de imprumuturi. A precizat ca la un moment dat a locuit in aceeasi casa cu Mihailescu si banuieste ca in acea perioada prietenul sau ii furase datele din banca.

Mihailescu a reusit in urma cu cativa ani sa cumpere chiar un Masera ...citeste mai departe despre "Cum ti se fura datele de pe buletin si te trezesti cu imprumuturi la banci" pe Ziare.com

Cum să eviți fraudele cu semnătura digitală: măsuri esențiale de securitate
Cum să eviți fraudele cu semnătura digitală: măsuri esențiale de securitate
În prezent, fraudele cu semnătura digitală pot reprezenta o amenințare reală. Descoperă mai jos măsuri de securitate eficiente și acțiuni concrete pe care le poți implementa în cazul...
#internet banking, #internet banking Romania, #frauda, #bani , #Stiri Administratie