Instanta suprema a decis: Tractorul poate fi condus pe drumurile publice de catre persoane fara permis

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 18:29
3331 citiri
Instanta suprema a decis: Tractorul poate fi condus pe drumurile publice de catre persoane fara permis
Foto: Pixabay

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, miercuri, in urma unei sesizari formulate de Curtea de Apel Timisoara, ca tractorul agricol sau forestier nu se incadreaza in categoria prevazuta de lege ca fiind autovehicul si ca, in consecinta, poate fi condus pe drumurile publice fara permis.

Curtea de Apel Timisoara a intrebat instanta suprema in ce masura tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neinregistrat, potrivit legii, sau de catre o persoana care nu poseda permis de conducere intruneste conditiile de tipicitate a infractiunilor prevazute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin. 1 din Codul penal.

Prin decizia de miercuri, instanta suprema a stabilit ca nu constituie infractiune conducerea tractorului pe drumurile publice.

Articolul 334 alineatul 1 din Codul penal arata ca "punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neinmatriculat sau neinregistrat, potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda", in timp ce articolul 335 alineatul 1 din Codul penal stipuleaza: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani".

Decizia instantei supreme vine dupa ce, in 4 aprilie, Curtea Constitutionala a solicitat incriminarea faptei de conducere a unui tractor agricol pe drumurile publice fara a poseda permis.

"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoana care nu poseda permis de conducere prezinta pericol social ridicat si aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfasurarii fluente si in siguranta a circulatiei pe drumurile publice, precum si ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public, valoare garantata de art. 22 din Constitutie", a aratat Curtea Constitutionala.

Judecatorii CCR au mai sustinut ca daca o asemenea fapta nu este descurajata prin mijloacele dreptului penal, are loc incalcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile si libertatile cetatenilor, respectarea Constitutiei si a legilor.

"Decizia este definitiva si general obligatorie si se ...citeste mai departe despre "Instanta suprema a decis: Tractorul poate fi condus pe drumurile publice de catre persoane fara permis" pe Ziare.com

#tractor fara permis, #tractor drumuri publice , #Stiri Administratie