Inspectia Judiciara vrea sa conteste in justitie decizia CSM pe raportul privind activitatea DNA

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 18:45
1004 citiri

Inspectia Judiciara (IJ) se pregateste sa conteste in instanta decizia CSM privind controlul la DNA. Este o cale de atac extraordinara, foarte rar utilizata.

Inspectia Judiciara (IJ) a publicat pe pagina de Facebook plangerea prealabila impotriva deciziei Sectiei pentru procurori a CSM in cazul raportului de control privind activitatea Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Aceasta a fost respinsa de CSM, dar oficiali din institutie au declarat ca se pregateste contestarea in instanta.

In esenta, IJ a cerut anularea unor observatii favorabile pentru DNA si mentinerea unor prevederi defavorabile parchetului anticoruptie. In plus, Inspectia a mai cerut Sectiei pentru procurori din CSM sa repuna in dezbatere raportul de la DNA si sa-l revoce in parte.

In sedinta din 19 februarie 2019, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea ca inadmisibila a plangerii prealabile formulate de Inspectia Judiciara.

Contextul

Oficiali din cadrul IJ au explicat pentru Ziare.com ca cel mai probabil institutia o sa conteste decizia Sectiei pentru procurori din CSM in contecios-administrativ la Curtea de Apel Bucuresti, dar ca pana in prezent nu a fost luata o decizie in acest sens.

Decizia de a publica sesizarea vine cu putin timp inainte ca Tudorel Toader sa prezinte Raportul privind activitatea manageriala la DNA (joi, la ora 18:00, la ministerul Justitiei).

Ce se contesta

Practic, IJ contesta decizia Sectiei pentru procurori a CSM care a aprobat pe 31 octombrie, cu observatii, raportul IJ privind controlul facut la DNA. Concluzia finala a CSM a fost ca activitatea conducerii DNA este eficienta.

CSM: Nu se impune schimbarea lui Kovesi. Inca un control la DNA peste 6 luni

De asemenea, s-a stabilit ca in termen de sase luni sa fie facute mai multe verificari, intre care un alt control la DNA pentru rezolvarea problemelor gasite la Sectia a II-a.

Ce se arata in sesizare

Solicitarea IJ are 11 pagini. De exemplu, una dintre deciziile CSM criticate priveste modul in care obiectiunile DNA la raportul IJ au fost admise. Inspectorii sustin ca s-ar fi facut nelegal.

"In cuprinsul Hotararii nr. 686/31.10.2017 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (28-29) nu se motiveaza de ce Sectia considera ca indreptatita obiectiunea DNA, afirmandu-se doar ca aspectele transmise catre DNA nu pot fi calificate ca fiind constatari si concluzii preliminare in intelesul dispozitiilor legale, f ...citeste mai departe despre "Inspectia Judiciara vrea sa conteste in justitie decizia CSM pe raportul privind activitatea DNA" pe Ziare.com

#Inspectia judiciara control DNA, #Inspectia judiciara DNA, #inspectia judiciara CSM , #Stiri Administratie