Sambata este, oficial, prima zi a campaniei electorale. Urmeaza 30 de zile in care candidatii celor 13 partide si trei independenti vor incerca sa convinga electoratul ca merita un mandat in Parlamentul European.
In campanie va fi si presedintele Klaus Iohannis, care a semnat, joi, decretul pentru declansarea referendumului pe teme de justitie.
PNL a reclamat faptul ca un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru organizarea referendumului pe Justitie, pus in dezbatere de Autoritatea Electorala Permanenta, ii va insa interzice presedintelui sa participe la campania pentru consultarea populara pe care a initiat-o.
Peste 18.949.141 sunt asteptati sa voteze in 26 ami.
In tara sunt organizate 1.269 de sectii de vot, in timp ce romanii din diaspora pot vota la europarlamentare in 441 de sectii deschise in afara tarii.
Reguli de campanie
Potrivit prevederilor legale, mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept. In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.
In timpul campaniei electorale primarii asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.
Politia locala asigura integritatea panourilor si afiselor electorale amplasate legal, potrivit Biroului Electoral Central (BEC) . In unitatile administrativ-teritoriale unde Politia locala nu a fost constituita integritatea panourilor si a afiselor electorale amplasate legal este asigurata de organele de ordine publica din Ministerul Afacerilor Interne.
Dupa data incheierii campaniei electorale, este obligatorie numai indepartarea materialelor electorale de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare. Conform deciziei BEC, indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare se dispune de presedintele biroului electoral al sectiei de votare si se realizeaza prin persoanele desemnate de primar in acest scop.
Prin continuarea propagandei electorale dupa data incheierii campaniei se intelege afisarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum si difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate dupa 25 mai, ora 7,00 ...citeste mai departe despre "Incepe campania electorala pentru europarlamentare si referendumul declansat de presedinte" pe Ziare.com