In timp ce Occidentul pregateste un venit minim garantat, Romania vrea sa elimine aceste ajutoare. Cat ne costa acum si cati oameni primesc VMG

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 10:37
2680 citiri
In timp ce Occidentul pregateste un venit minim garantat, Romania vrea sa elimine aceste ajutoare. Cat ne costa acum si cati oameni primesc VMG
Foto: Arhiva Ziare.com

Coalitia de guvernare a inceput sa transmita semnale de limitare a ajutoarelor sociale. Maniera de abordare a acestora, inclusiv din partea PSD, are serioase accente de dreapta.

Miercuri seara, ministrul de resort - Lia Olguta Vasilescu (PSD) - a declarat ca Executivul nu va mai "arunca cu nemiluita bani pe ajutoare sociale", iar joi, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a propus renuntarea la Venitul Minim Garantat (VMG).

"Va spun, n-o sa mai aruncam cu nemiluita bani pe ajutoare sociale. Cei care primesc ajutoare sociale si sunt apti de munca trebuie sa fie ajutati sa se angajeze si sa mearga la munca", a explicat Olguta Vasilescu.

Declaratia ministrului Muncii e nu doar neobisnuita, pentru PSD, ci e si o noutate de ultima ora, intrucat acest aspect este abordat in sens contrar in programul de guvernare.

Tariceanu a reluat subiectul, intr-o forma si mai accentuata:

"Trebuie sa renuntam complet la venitul minim garantat care este o invitatie la nemunca, mai ales in contextul in care in Romania in momentul de fata este criza de forta de munca, sunt societati comerciale, intreprinzatori, care merg sa aduca forta de munca din tarile vecine.

Nu putem (...) sa ii lasam pe unii sa stea acasa pe venitul minim garantat, in loc sa se duca la munca. Eu cred ca si, din punct de vedere, daca vreti, al demnitatii individuale a fiecaruia, e preferabil sa castigi un ban muncit decat sa stam cu mana intinsa sa primesti un ajutor de la stat".

Presedintele Senatului sustine ca nu a discutat aceasta propunere cu PSD.

Ce este si cine primeste venitul minim garantat

VMG este unul dintre cele mai importante ajutoare acordate social - prin intermediul acestuia statul asigura fiecarui cetatean un venit minim pentru supravietuire.

Se acorda nu numai persoanelor cu varsta de munca, dar fara job, ci si celor cu pensii prea mici, si copiilor (este acordat pe familie).

Reamintim ca Romania ramane tara europeana cu cea mai mare rata de saracie din UE.

Pe de alta parte, diferenta dintre venitul minim garantat si salariul minim net este prea mica, astfel incat in zonele sarace beneficiarii prefera un mix de VMG si munca la negru unui loc de munca oficial si fiscalizabil.

Potrivit Legii nr. 416/2001, familiile si persoanele singure au dreptul sa primeasca un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala. Nivelul lunar al acestui venit se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta (ISR - al carui cuantum este de 500 de lei), si are urmatoar ...citeste mai departe despre "In timp ce Occidentul pregateste un venit minim garantat, Romania vrea sa elimine aceste ajutoare. Cat ne costa acum si cati oameni primesc VMG" pe Ziare.com

#eliminare venit minim garantat, #Tariceanu venit minim garantat , #Stiri Administratie